Ако на моменти се чувствате сякаш сте заобиколени от личности с манталитета на пещерни хора, то със сигурност бихте предпочели компанията на хубава книга. Хубаво е съзнанието ни да си почине от злободневното, както и да презаредим запасите си от чувство за хумор, така нужни за справянето със заобикалящата ни ситуация. И май няма нищо по-отморяващо и забавно от цял сборник с щури истории от Тери Пратчет! Ето я и тази книжна панацея, озаглавена „Пещерният човек, който пътуваше във времето“ (изд. „Прозорец“, прев. Светлана Комогорова – Комата). Подходяща както за деца, така и за възрастни, и със сигурност задължителна за заклетите фенове на Сър Тери, тази колекция съдържа над 300 страници фантастични приключения и фантасмагорични обрати. А за да ни се услади книгата още повече, тук са и множеството карикатурни илюстрации на Марк Бийч, който спокойно бихме могли да причислим към групата на любимите ни британски илюстратори Куентин Блейк и Тони Рос.

Пещерният човек, който пътуваше във времето】 Прозорец • Цена | Ciela.com

Въображението е нещо невероятно… То може да ви отведе до върха на най-високата планина или до дъното на най-дълбокото море. Именно там отведе Догинс в неговото Ужасно голямо приключение: мисия, изпълнена с магия и летящи машини. Отведе трима млади изобретатели до Луната (където те може, а може и да не са забравили бутилка от лимонада) и един пещерен човек на посещение при зъболекаря. А за капак отвори дупка във времето и от нея излезе обитател на ледниковата епоха… И вие можете да се присъедините към героите в тези приключения – просто разгърнете тази изключителна колекция от седемнайсет истории, написани от разказвача с най-голямото въображение, съществувало някога.

Има нещо тъй специфично и уникално в британския хумор, че е трудно човек да го определи, но никак не е трудно да го усети и разпознае. И това специфично, неназовимо усещане ни грабва още от въведението и не ни пуска през нито една от осемнадесетте истории, които следват в „Пещерният човек, който пътуваше във времето“. Тери Пратчет е там, горе, на върха, заедно с Дъглас Адамс и Монти Пайтън, готов искрено да забавлява, хем някак непринудено и непретенциозно, хем на изключителна висота и със стил.

Това е един по-лек, по-ранен и по-неангажиращ Пратчет, който не се характеризира с ударната доза сатира, която неизменно присъства в Света на диска и други произведения на автора. Но Пратчет си е Пратчет, и не може да има две мнения по въпроса. Дори когато си играе с перото и експериментира с кратките форми, Сър Тери заслужава дълбок поклон. Сюжетите неусетно започват да се докосват, деликатно да се преплитат, а читателят бива пренесен в една далеч по-непредвидима и цветна версия на света ни, където единственото черно-бяло нещо са… майсторските криволичещи илюстрации на Марк Бийч.

„Пещерният човек, който пътуваше във времето“ е абсолютно великолепие за всеки хлапак, било то на години, било то по дух. Пътувайте и вие във времето заедно с пещерния човек. Пътувайте към младежките години на Тери Пратчет. Запознайте се с момчето, „яхнало мотор, с бележник и писалка в джоба“, което дори и не подозира в какво литературно величие ще се превърне и каква ярка следа ще остави след себе си.

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/peshterniyat-chovek-784

One thought on “„Пещерният човек, който пътуваше във времето“ от Тери Пратчет, с илюстрации от Марк Бийч

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s