Обикновено писателите, било то детски или не, дебютират с една книга. Слави Стоев обаче дебютира с цели три наведнъж! Спомняте си ги, нали? Серията „Лиско Лис и приятели” (изд. „Рибка”) ни среща с куп чаровни геройчета, все уж познати горски обитатели, но представени в нови, съвременни роли. В нова светлина виждаме и художничката Мила Лозанова, която ни изненадва с илюстрации в нов стил, различен от всичко, което сме виждали от нея във „Феята от захарницата” и „Принцесешки истории и други необикновени случки”. „История с дупка“, „Сърдита история“ и „Черно-бяла история“ са веселяшки книжки, които по забавен и непринуден начин ни показват как често проблемите, които ни терзаят се коренят в самите нас, а да се преборим с тях е съвсем лесно – стига просто да погледнем на нещата от друг ъгъл. А сега е ред да погледнем и в самите книжки. При това… за втори път! Защо ли? Ами много просто – поради голямата популярност на поредицата и извънредния читателски интерес, наскоро Лиско Лис се сдоби не само с ново, пето приключение (за което тепърва ще ви разкажем), но и цялата поредица де появи в нов тираж – чуднички колекционерски издания с твърди корици!

64747727_1264345973717025_1393453610351722496_o

Всички историйки в поредицата „Лиско Лис и приятели” се въртят около определени черти в животинските (и хорски) характери, които ни спъват по пътя към щастието. Като например, склонността да правим от мухата слон. Или пък да намираме негативен контекст във всевъзможни дреболии, без да виждаме голямата картина. Или пък собственото ни его, което се чувства накърнено всеки път, когато нещата не се получат както ние искаме…

История с дупка

Да се говори по подобни теми под формата на приказка си е цяло течение в съвременната детска литература и има защо. Нуждата от емоционалното израстване и търсенето на механизми за справянето с различни тревоги и препятствия в ежедневието ни се проявяват още в ранното детство. А в случая с книжките на Слави Стоев, заинтересованата аудиторията може да бъде май във всяка една възраст – при все че героите са опашати, рунтави и пернати, характерите им са ни очудващо близки.

d1

Днес всички сме свикнали много да се притесняваме. Може да се случи нещо лошо. Може някой да пострада. Може нещо да изчезне. Може да имаме неприятности. Обаче хич не е задължително! Ако всичко, от което се опасяваме, се случи, то светът ще се сгромоляса. Дори да се случи само един процент, пак ще се сгромоляса. Но сгромолясва ли се? Съвсем не! Ето защо в тази „История с дупка“ Лиско Лис и приятели ни подсещат, че страховете ни съвсем не е задължително да се сбъднат. И е хубаво да използваме ума си, не за да се плашим, а за да се успокояваме. Една дупка… много дупки, много вероятности и достатъчно забавление!

d3

Тук Лиско Лис и компания си имат вземане-даване с негативните нагласи. Приказка за песимизма? Фабула за фобиите? При поднесена с шеговито намигване? Възможно е! Горските обитатели на Слави Стоев ми напомниха на мнителните гали от комиксите за Астерикс, чийто най-голям страх е, че небето ще им се стовари върху главите. Лиско Лис е готиният главен герой с куп приятели из гората, и около него все ще се случи нещо интересно. Сред приятелите му има и фаталисти, и философи, и в резултат диалозите в книжката са наистина колоритни.

s1

Човекът, който ме бутна на улицата, искаше да се почувствам зле! Съседът, който не ме поздрави сутринта, ме смята за неприятен! Приятелят, който днес не иска да прекараме деня заедно, вече не ме харесва! Хм, дали? Всеки е в своя филм. А истината – в детска книжка! В тази „Сърдита история“ Лиско Лис и приятели ни подсещат, че светът не се върти около нас и е по-добре да не се водим от грешни допускания. Поредната забавна и мъдра история! В която има и смях, и поука, и дори сладки със сусам!

s3 

В тази книжка пък е обърнато специално внимание на склонността ни да четем между редовете, дори когато там няма написано нищо, и дори по-лошо – прочетеното да е винаги оскърбително и неприятно за нас самите. С помощта на Лиско ще се убедим, че всяка ситуация може да бъде разглеждана под различни ъгли и мрачните краски, които й придаваме лесно се отмиват чрез изясняване на нещата. Не всичко е в наша власт, и не всеки жест и реакция на другите са насочени директно към или срещу нас… пък макар и понякога да ни се струва противното.

c1

Да и не, плюс и минус, красиво и грозно – колко скучен би бил светът и колко труден би бил животът, ако не се научим да виждаме изобилието от нюанси на всяка ситуация! В тази „Черно-бяла история“ Лиско Лис и приятели ще ви подсетят, че светът е пълен с цветове, решения и възможности! И отново ще ви накарат да се усмихнете! А може би дори и да се залеете от смях!

c3

Черното и бялото, доброто и злото, приятел и враг… Крайностите сякаш са ни в природата. Инатът и твърдоглавието също. Защо ли така държим да имаме право? Защо ли смятаме, че нашите решения са най-правилни, а нашите идеи – най-добри? Струва ли си да се налагаме, дори ако „победата” в даден спор всъщност може да означава загуба за (или на) приятеля отсреща? Дали търсенето на себеутвърждаване по подобен начин не се корени в липсата на самочувствие или други комплески? Все сложни въпроси, затова пък отговорите идват учудващо леко в тази книжка!

Лиско лис и приятели - комплект

Още за книжките от поредицата:

https://ribka-publishing.bg/product/lisko-lis-i-priyateli-poredica

http://ribka-publishing.bg/catalog/istoriya-s-dupka/

http://ribka-publishing.bg/catalog/cherno-byala-istoriya/

http://ribka-publishing.bg/catalog/srdita-istoriya/

Още едно ревю: https://www.lamartinia.com/2019/06/lisko-lis.html

А ако сте в София, можете да срещете Лиско и приятели и в новооткритата книжарница на изд. „Рибка”. Ще я откриете на адрес „6-и септември” №37, или иначе казано – на кръстовището, известно като Малките пет кьошета.

11

2 thoughts on “„История с дупка“, „Сърдита история“ и „Черно-бяла история“ – поредицата „Лиско Лис и приятели” от Слави Стоев, с илюстрации от Мила Лозанова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s