Лиско Лис и приятели се завръщат в петата книжка от свежарската поредица на Слави Стоев и изд. „Рибка” – „То е ясно каква история”. И до нея ще стигнем, спокойно! Но преди това да се случи, решихме че няма да е зле да си припомним отново четвъртата част, „История с картини”, която също като останалите заглавия от серията се сдоби с ново издание с твърди корици. Готините горски обитатели отново забавляват, помагайки на децата да развиват емоционалната си интелигентност и откривайки механизми за побеждаване на собствените си недостатъци. Един от фокусите на новата книжка е самочувствието без покритие, и фактът, че не е достатъчно само да си вярваш – искат се също талант и труд. Подобно на своите предшественици, „История с картини” също идва с картинки от Мила Лозанова, позната с емблематичната си работа по поредицата „Феята от захарницата”, „Букви с меки лапки, капели и чорапки” и ред други любими детски книги.

Знаем ли достатъчно, когато си мислим, че знаем всичко? Струва ли ни се фасулска работа дейност, която дори не сме опитвали? Редно ли е да даваме съвети кое как се прави, ако нямаме никакъв опит? Понякога отстрани нещата изглеждат твърде лесни и чак се чудим защо на някого е било нужно да учи с години, за да прави това, което прави. Искаш да си лекар? Просто си намери слушалки! Искаш да строиш сгради? Ами давай – има достатъчно пръчки в гората! Искаш да си художник? Няма проблем – взимай една четка и започвай да рисуваш! Толкова е лесно! Дали? В тази „История с картини“ Лиско Лис и приятели хубаво ще ни разсмеят, но най-вече ще ни покажат колко е важно да ценим труда, уменията и опита на другите. Лиско Лис и Тих ще нарисуват мноооого картини, а накрая… ще се окаже само една.

Симпатягите на Слави Стоев отново вилнеят из гората, а ние отново разпознаваме в характерите различни типажи от собственото си обкръжение. Докато в класическите приказки лисиците са хитри и коварни, зайчетата са плашливи, а катеричките пък са работливи, тук ролите на животните са по-различни и доста по-съвременни. Лис си мисли, че това, което върши Щрих е фасулска работа и стига само да реши, като нищо ще се справи с рисуването не по-зле от приятеля си, но големите думи не са равносилни на големи дела. Уви, немалко са празнодумците, които разчитат на това, че никой няма да посмее да признае, че „царят е гол”, или пък… картината е бяло платно. Дали номерът ще мине или пък бъдещата изложба ще се окаже пълен провал? И ако се случи второто, дали самоуверените кандидат-художници ще научат урока си и ще се научат да уважават чуждите умения и усилия?

Четейки книжката на своите мъници, родителите непременно също ще се усмихнат под мустак на определени моменти. Всъщност, това книжно приключение с елементи на модерна басня е особено актуално за нашите географски ширини, където имаме склонност да се изживяваме като специалисти по всичко, готови да критикуват работата на другите, но не и да запретнат ръкави и да я свършат сами.

Не на последно място, „История с картини” набляга на ролята на образованието и практиката. А това е особено нужен елемент, тъй като особено днес май доста деца живеят с мечти за лесна и бърза кариера и илюзията, че всичко необходимо може да се открие в интернет, а ученето е губене на време. В тази книжка виждаме нагледно, че ако нещо полезно и красиво изглежда лесно, то вероятно е така единствено и само защото този, който го върши е вложил много време, подготовка и труд. Всъщност… това важи с пълна сила и за детските книжки.

В контекста на това книжно ревю, доста хора си мислят, че писането за деца е проста работа, стига да си съчиниш някаква весела историйка и да я напишеш, а илюстрациите също може да ти ги нарисува всеки, който е имал повече от 4 по изобразително изкуство и знае от коя иконка се отваря графичния редактор…Слави Стоев и Мила Лозанова пък със сигурност могат да ви кажат защо не е никак просто да създадеш качествена детска книга като тази. Ако имате амбиции в тази посока обаче, можете спокойно да се учите от изд. „Рибка”.

Още за изданието тук: https://ribka-publishing.bg/catalog/istoriya-s-kartini/

Още за поредицата: https://ribka-publishing.bg/product/lisko-lis-i-priyateli-poredica

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s