Крал Артур и доблестните му рицари са тема на много митове, легенди, романи, театрални постановки, филми… Има множество теории за първообраза на древния владетел, за корените на историите за неговите приключения и т.н. Но едно е сигурно – Камелот и Кръглата маса завинаги ще останат в колективното съзнание на западната цивилизация. А под каква форма и по какъв начин ще се докоснат децата ни до тях за първи път? Изборите и възможностите са многобройни, разбира се. Днес обаче се спираме на луксозното издание на „Коала прес“, озаглавено „Легенди за крал Артур“. В него откриваме адаптиран преразказ на А. А. Климов, съпроводен от впечатляващите илюстрации на Л. Кириленко и Е. Зеркалий.

За подвизите на крал Артур и неговите рицари съществуват многобройни легенди и рицарски романи, разказващи предимно за търсенето на Светия Граал и спасяването на прекрасни дами. В литературата и в масовото съзнание за образа на Артур окончателно е допринесъл и Томас Малори със своя мащабен епос „Смъртта на Артур“, в който е обединил и оформил литературно всички най-разпространени легенди за Артур и рицарите от Кръглата маса. Издението „Легенди за крал Артур“ е съвременен литературен преразказ на епоса на Томас Малори (ХV век). Прекрасните илюстрации в книгата са изпълнени в неоромантичен стил от двама художници – Л. Кириленко и Е. Зеркалий, и те ще ви отведат в загадъчния и прекрасен свят на средновековните легенди.

Кои са най-ранните ви спомени за крал Артур? Кой е първият ви досег с този легендарен образ? Може би сте пътували обратно във времето и сте се пренесли в ерата на рицарите благодарение на Марк Твен? Или пък сте се озовали там чрез магията на Дисни? Детска енциклопедия за средновековието? Документален филм? Както и да се е случило това, сигурно е оставило ярки впечатления в детското ви съзнание. А изборът пред днешните деца е дори още по-голям. От забавната, шеговита трактовка на Маури Кунас, до детайлните, изпълнени с декоративни елементи илюстрации на двамата руски художници Л. Кириленко и Е. Зеркалий.

Именно последните привлякоха погледа ни към „Легенди за крал Артур“ на „Коала прес“. Работата на художниците по книгата е наистина впечатляваща. Техниката им очевидно се възползва от възможностите на съвременната технология, но без да оставя дигитален привкус. Напротив – визията на книгата, макар и модерна, носи усещане за автентичност и запазва духа на рицарската ера. Освен пищните илюстрации, възхищение буди и художественото оформление, със стилизираните рамки около текста и уводните рисунки към главите.

Колкото до текста, А. А. Климов пише на достъпен език, целящ да бъде увлекателен, четивен и разбираем за днешните подрастващи. А в стоте страници голям формат, защитени от луксозната твърда корица, авторът е успял да смести наистина доста. Книгата е подходяща за всички възрасти. Може да бъде използвана както за самостоятелно четене от деца над 7 години, така и като заместител на приказките преди лягане, но със сигурност ще заинтригува и доста по-големите!

Още за книгата: https://www.koalapress.com/book/legendi-za-kral-artur

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s