Сръбската художничка Ана Григориев май намери доста почитатели в България. Ако и вие сте сред тези, които се възхищават на нейните илюстрации, то имаме добра новина за вас. Наскоро от изд. „Софтпрес“ издадоха поредно луксозно издание на любима приказка, сдобила се с нова премяна от същата илюстраторка. След истории като „Жабокът принц“, „Оле Затвори очички“, „Палечка“, „Маша и мечокът“, „Магарешката кожа“ и още ред други, сега Ана Григориев е пресъздала героите и сцените от „Белият елен“, по приказката на Владимир Назор.

„Белият елен“ е една от най-красивите приказки на хърватския автор Владимир Назор. Написана преди почти 100 години, тя разказва за приключенията на малката Анка, която помага на една ранена кошута и се озовава в чудния свят на животните. Горските обитатели я приемат като своя и тя се научава да говори техния език. Един ден се случва нещо невиждано – ражда се бял елен, който е избран за цар на гората. Еленът и Анка стават неразделни и години наред бродят надлъж и нашир из горските предели. Ала светът на хората също има нужда от нея, както и синът на княза – младият Улрик с добро сърце.

Приказната повест на Назор е любима на поколения читатели в Хърватия, но остава малко позната у нас. Ето защо „Белият елен“ е, струва ми се, сред най-интересните и любопитни предложения на „Софтпрес“ в поредицата на Ана Григориев.

Поетична и романтична, приказката „Белият елен“ е като блян по изгубената ни връзка с дивата природа. Приятелството между Анка и елена е като паралел на собствения ни копнеж по близостта със земята. Но взаимоотношенията между двамата герои от различни светове далеч не са тъй прости и едностранни. Приетата от животните Анка е като посланик на хората пред животните, но и като посланик на животните сред хората. Сблъсъкът между едните и другите е тежък и труден. Дали може да съществува баланс и съвместимост?

„Белият елен“ учи на доброта, емпатия, любопитство, приемственост и всеотдайност. Би било прекрасно ако получим издание и на оригиналния текст на Владимир Назор. Колкото до илюстрациите – те са издържани в типичния за Ана Григориев стил. Художничката залага на дигиталната палитра – композира различни елементи, за да внесе детайл в изображенията и използва компютърно оцветяване. А резултатът е пред очите ви!

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1564/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s