През декември 2021 г., наред с нов филм по кината, Спайдър-мен се появи и в няколко нови комикса на български. Един от тях е 34-тият том във Върховната колекция графични романи на “Marvel” – „Спайдър-мен: Тъга в синьо“. Автори са звездният екип Джеф Лоуб и Тим Сейл, добре познати на феновете на конкурентното издателство – “DC Comics” с култовия “Batman: The Long Halloween” (и съпътстващите го единични броеве и продължения). Настоящият комикс е част от тяхната т.нар. „цветна“ поредица за “Marvel” и безспорно е едно от най-добрите попълнения сред супергеройските комикси, излизали у нас.

„Спайдър-мен: Тъга в синьо“ е минипоредица в 6 броя, издадена първоначално в периода 2002-2003 г., която разказва за връзката на Питър Паркър с неговата първа любов, Гуен Стейси, и как смъртта ѝ повлиява на неговия живот. Повествованието е под формата на серия аудио записи, които Питър прави навръх Свети Валентин, за да почете паметта на своята приятелка. Всеки от броевете разглежда различен етап от живота му като зубрача Питър Паркър и като дружелюбния квартален Спайдър-мен – от опитите му да впечатли момиче с лъскавия си мотор или да си намери нов съквартирант, до сблъсъци със смъртоносни злодеи като Зеления гоблин, Носорога и Крейвън ловеца.

Джеф Лоуб многократно се е доказвал като добър сценарист, но с тази история, той показва същинско майсторство. Неговият разказ е един изключително дълбок поклон към творците, изградили света на Човека-паяк и засяга много от важните мигове в кариерата му на супергерой. Същевременно, насред екшъна и типичните за Спайди майтапи, представя и една изключително човешка история за срамежливо момче и момичето, което харесва. Ще събере ли смелост да ѝ каже какво изпитва всъщност? А какво ще стане ако в картинката се намеси и една червенокоса красавица? И променя ли загубата на някого чувствата, които изпитваме?

Също както Лоуб подхожда с огромен реверанс към класическите истории за Спайдър-мен, в рисунките на Тим Сейл се усеща духа на Гил Кейн и Джон Ромита Старши. Същевременно с това обаче, стилът на Сейл не може да бъде сбъркан и той не му изневерява. Спомням си, че когато за пръв път се сблъсках с неговото творчество, преди 20-тина години с “Ghosts: A Legends of the Dark Knight Halloween Special” си казах, че не ми допада особено – мъжете бяха прекалено набити, лицата – прекалено изпити, и всички имаха тъмни кръгове под очите…е, с времето обаче, стилът му започна да ми харесва доста повече и макар да съм най-добре запознат с Батман творбите му, смятам, че що се отнася до Спайди, той наистина удря в десетката.
Оцветяването от Стив Бучелато също не е за подценяване. Ключово в „Тъга в синьо“, както и останалите комикси от „цветната“ серия на Лоуб и Сейл е, че всяко от подзаглавията включва конкретен цвят (второстепенен в облика на главния герой), който доминира в цветовата гама на самата история. И, съответно, сините краски тук великолепно подчертават чувството за меланхолия.

Не мисля, че думите са достатъчни, за да опиша „Спайдър-мен: Тъга в синьо“. Също както „Чудеса“ на Рос и Бюсик, това абсолютно безспорно се нарежда в Топ 3 на най-добрите комикси, които сме видели досега във Върховната колекция графични романи на “Marvel”, с неподражаем визуален стил и изпълнена с емоции история. Не го пропускайте!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s