Думите „докато смъртта ни раздели“ са се превърнали в символ на неразделност, вричане във вечна любов. Но истинската, дълбока и искрена любов винаги е била готова да се опълчи дори срещу самата смърт. И малко сюжети показват това по-добре от красивата и трагична история на Орфей и Евридика. А сега имаме възможността да се насладим отново на този мит, преразказан от самия Иван Б. Генов и изящно илюстриран от великия Ясен Гюзелев. Луксозното издание „Орфей и Евридика“ на изд. „Колибри“ е истинско бижу, което неминуемо ще спре дъха на читатели от всички възрасти.

Историята за Орфей и Евридика е сред най-тъжните митове от цялата вълшебна гръцка митология. В настоящото издание тя е вълнуващо онагледена с прекрасните илюстрации на Ясен Гюзелев. Орфей е една от най-ярките и най-значимите фигури както в класическата митология, така и в западната култура като цяло. Неговият образ е въплътен в различни художествени произведения в областта на поезията, киното, операта, живописта. Основните истории за него са съсредоточени върху способността му да очарова всичко живо и дори неживата природа с музиката си (обичайна сцена в мозайките на Орфей) и с усилията му да изтръгне своята любима Евридика от подземния свят.

Ясен Гюзелев е национално съкровище. Ако искате да видите илюстрации от наистина световна класа, достатъчно е да посетите някоя от изложбите му или да се докоснете до която и да е от неговите книги. Казвам „неговите книги“, тъй като без значение дали става дума за Сократ, Дикенс или Сервантес, започне ли Ясен Гюзелев да илюстрира дадена творба, то резултатът е толкова впечатляващ, че сякаш четем (и преживяваме!) дадената история за първи път, по съвършено нов начин, а художникът се е превърнал и в пълноправен съавтор.

Такъв е случаят и тук. Илюстрациите към „Орфей и Евридика“ са самата прелест. Майсторството на Гюзелев буди не просто възхищение, а същинско благоговение. Композициите сякаш се движат и дишат. Митът оживява. А читателят остава с впечатлението, че историята на най-великия певец на всички времена е разказана в картини от един от най-великите илюстратори.

Още за книгата: https://www.colibri.bg/knigi/2073/ivan-b-genov-orfej-i-evridika

Още от илюстрациите към книгата: https://www.iassen.com/bg/illustracii/knigi/orfei-evridika/

Иван Б. Генов (р. 1956 в София) завършва класическа филология в СУ „Климент Охридски“ и специализира византология в Мюнхен. Бил е преподавател по старогръцки и латински език и антична култура в Класическата гимназия в София, където е бил и зам.-директор, и е преподавал гръцка палеография в СУ. Дългогодишен преводач на най-високо равнище на правителствата на България и Гърция. Генов е полиглот. Работил е дълги години като преводач и редактор на художествена литература, основно от и на новогръцки, както и от немски език. Занимава се активно със старогръцката митология, като е редактирал из основи класическия труд „Старогръцки легенди и митове“ на Н. А. Кун.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s