Декември 2021 г. поднесе някои много приятни комиксови изненади, сред които беше и първи том на “Kamikaze” – новата авторска поредица на Константин Витков-Титис, издадена от “Artline Studios”, която е част от вселената на другото му популярно произведение от последните няколко години – “Jack Eridon”.

Годината е 2076-та и по улиците на Мегаполис 3 скитат всякакви странни типове. Сред тях е и Хироши – пилот от Втората световна война, със самурайско потекло, който, против волята си, е пренесен в бъдещето. Тук, досъщ като супергерой, той живее в тайна пещера, която помещава всичкото му оборудване. На всичкото отгоре е разположена под клиника за душевно болни, така че дори в миговете на покой, Хироши не може да се отърси от откачения свят, в който е попаднал. А в подобен свят, единственото нормално нещо, което можеш да направиш, е откаченото – така че нощите си, смелият воин прекарва в съсичане на престъпници. Когато обаче острието му се забива в маниакалния син на кмета на Мегаполис 3, положението на Хироши значително се усложнява…

Ако трябва да бъда напълно откровен, чувствата ми към “Kamikaze” са малко смесени. От една страна, визуално ме грабва много повече от Джак Еридън, още от самата корица. Намирам дизайнът на главния герой за много, много готин и многобройните екшън сцени и илюстрации на по цяла страница го подчертават допълнително. Също както в “Jack Eridon”, личи разнообразие сред обитателите на Мегаполисите, а намесването на антропоморфни животни ала „Костенурките Нинджа“ допълнително ме заинтригува. В това отношение, комиксът ми хареса много, защото визуално продължава да развива вселената, която Титис започва да гради. Цветовете на Соня Анастасова, както обикновено, истински вдъхват живот на страниците.

Проблемът ми е със сценария обаче, поради простата причина, че в този комикс не се случва почти нищо. Имаме произход за главния герой, бегъл поглед към зародиша на конфликт и другите действащи лица и после изведнъж…свършва. Когато говорим за ежемесечен комикс, който излиза на равни интервали, бих разбрал подобен подход. Но при издание като това го намирам за неудачен избор, още повече, когато комиксът просто спира внезапно – не е някакъв епичен отворен край, който да ни остави да се питаме какво ще се случи по-нататък и да тръпнем в очакване за втора част…просто свършва насред нищото. Краят идва толкова внезапно, че неколкократно проверих дали случайно не са се слепнали някъде страници и не изпускам нещо. В това отношение определено съм доста разочарован и бих предпочел да имаше още някоя друга страница, която да представи по-традиционен край, макар отворен, отколкото коментарите за творбата, поместени на крайните страници. Проблем имам донякъде и с диалога, който на места просто ми звучи доста неестествено, почти сякаш е превеждан от чужд език.

По отношение на презентацията – голям формат, типичен за европейските албуми, твърди корици, качествен печат…тук забележки нямам и несъмнено комиксът прави впечатления на рафта. Все пак, убеден съм че мнозина биха предпочели вариант с меки корици или дори формат, подобен на “Jack Eridon”, в замяна на по-ниска корична цена.

На този етап, не знам как точно да оценя “Kamikaze” – потенциал определено има и е похвално, че виждаме поредна българска творба на пазара, но смятам, че за самият комикс щеше да е много по-добре ако беше излязъл на по-късен етап, с по-завършена история, защото това, което виждаме в „Дървото на смъртта – част първа“ стои по-скоро като идея, концепция, с която да се прецени интереса, а не като завършен продукт. С третия том на “Jack Eridon” това беше ОК, защото той вече се беше установил с предните две истории и spin-off-а „Песен за Зигфрид“ (макар да ми се щеше да бяхме получили втора част на „Сенки от миналото“ преди нов проект). Но без да има реален сюжет между двете корици, Хироши просто не успява да остави трайно впечатление, което е жалко, защото, както казах, поне визуално ми допада повече от Джак и не ми се ще да бъде свален още преди реално да е успял да полети. Предполагам, че мнението ми може да се промени щом излязат останалите части на „Дървото на смъртта“ и сe надявам, че те ще развият историята достатъчно, за да успее “Kamikaze” да натрупа свой легион от верни читатели.

Още за изданието научете тук:
https://artline-store.net/product/960/kamikaze-darvoto-na-smartta-chast-parva.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s