„Проклятието на Шибалба“ (изд. „Gaiana”) е роден приключенски роман от Дого Танкарт, който може да изненада много приятно любителите на жанра. Защото „Приключенията на капитан Мафо“ по нищо не отстъпват както на съвременните пиратски авантюри, така и на някои от любимите класики, посветени на морските разбойници. Това прекрасно развлекателно четиво вижда бял свят преди близо шест години и все още може да бъде открито на хартия, но за разлика от пиратските съкровища, които биват строго пазени и внимателно укривани, романът на Дого Танкарт е и безплатно споделен под формата на електронна книга. Струва си да го прочетете, докато отморявате след тежка вахта. Ще останете приятно изненадани!

„– Джентълмени! – намеси се боцманът. – Излишно е да кроим планове за нещо, което може да не намерим!

– Какви ги плямпаш, Крази Мист? – изплю думите на куп Тод Фъштън.

– Митс – поправи го боцманът.

Кръвта заблъска с юмруци в слепоочията на капитана. В очите му затанцуваха дяволи. Разстроените му гласови струни търсеха правилния тон:

– Да не си затрил картата, Митс? Спасявал си ми живота не веднъж и дваж, но… за това ще си платиш!

– Картата е поставена в мазнина, за да не се свие кожата, докато я прерисувам, но…

– Какво… „но” тогава?… – изръмжа Тод Фъштън.

– Картата представлява остров с пътеки, които водят доникъде. Информация носят само… загадките… „

Вдъхновение като свеж морски бриз и почит към жанровата класика личат още от първите страници на романа. Но ако те очаквали неангажиращо булевардно романче с пирати, осланящо се на познати тропи и изтъркани клишета, то потърсете другаде. „Проклятието на Шибалба“ поставя много по-висока летва.

Авторът се е отнесъл с истинско внимание към темата. Личат енциклопедични познания и стабилни проучвания що се отнася до епохата и мореплаването. Същевременно цялата достоверност, изградена чрез конкретни описания и точна терминология не бави действието прекалено и не затлачва темпото на наратива до досадно бавна скорост.

Да, тук има повече лирични отклонения, отколкото в типичен екшън. Но няма сухи пасажи със скучни описания, които звучат като преписани от учебник параграфи, няма и страници, които те карат да кривнеш с поглед по диагонала. Оригиналните диалози и интригуващия сюжет поглъщат читателя и го пренасят до екзотични точки на света и отдавна отминали времена.

Споменавайки екзотичните локации, Дого Танкарт не е пропуснал да проучи и тях. Разбира се, аз самият не съм имал щастието да обиколя света и далеч няма опита на пътешественик, тъй че не мога да гарантирам достоверността на всичко, за което прочетох в „Проклятието на Шибалба“, но романът определено не буди съмнения и не оставя привкус на изсмукан от пръстите фалш, а тъкмо обратното. Оставате с усещането, че четете приключенски пътепис, а детайлите в него са сякаш почерпени от първа ръка.

А освен всичко, героите тук са доста по-многопластови от шаблонните ексцентрични капитани и пъстрата тълпа на екипажа, които сме свикнали да срещаме в юношеските книги и приключенските филми. Героите притежават ярка индивидуалност, която се изразява не само в действията им, но и чрез „гласа“ с който водят диалог, със специфичния (понякога цветущ) език, чрез възгледите и разсъжденията им…

Радвам се, че попаднах на „Проклятието на Шибалба“ и се надявам, че споделяйки впечатленията си от романа ще му помогна да достигне до повече читатели, защото наистина си заслужава! Дого Танкарт е подходил много амбициозно и отговорно към написването на книгата и това си личи – резултатът е блестящ.

Още за книгата: https://www.lemurbooks.com/bg/priklyuchenie/gaiana/proklyatieto-na-shibalba

„Проклятието на Шибалба“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%A8%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0-1657994647850554/

„Проклятието на Шибалба“ за безплатен прочит в „Читанка“: https://chitanka.info/text/42461-prokljatieto-na-shibalba

Други отзиви: https://myfantasyexperience.wordpress.com/2016/09/05/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%BD/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s