„Питър Пан“ е сред крайъгълните камъни на световната детска литература. Неостаряващият в буквален и преносен смисъл герой на Джеймс Матю Бари вече повече от век продължава да вълнува читатели от всички възрасти. Но и не само читатели. Редица творци от различни сфери биват вдъхновени от оригинала, изкушени да го адаптират, интерпретират, преоткриват… А как един руски илюстратор представя една от най-влиятелните творби на западната литература? Това ще открием в луксозното издание на „Питър Пан“ от изд. „Коала прес“, илюстровано от художника Иван Кравец.

Всички деца рано или късно порастват. Има само едно изключение – вечният дванадесетгодишен Питър Пан, въплъщение на най-съкровените фантазии на всички свои, съвсем не приказни връстници. Свободен от родителски надзор, той може да лети, живее на приказен остров, населен с феи, русалки, индианци и пирати, и почти непрекъснато преживява невероятни приключения. От време на време животът му е подложен на смъртна опасност, но всеки път Питър излиза с чест и от най-трудните изпитания. Но понякога той все пак посещава и нашия донякъде скучен реален свят – най-малкото за да послуша тайно приказките, които красивата Уенди разказва на по-малките си братя… Романтичната и малко тъжна книга на шотландския писател Джеймс Матю Бари – една от най-популярните детски творби на двадесети век – излиза на бял свят през 1904 г. и оттогава не спира да трогва и вълнува сърцата на младите читатели.

Защо ли продължаваме да четем детски книги дълго след като сме оставили детството зад гърба си? Защото те са като прашеца на феите – карат ни да летим, да се понасяме на книжните им криле. Детските книги ни помагат поне за час-два да се почувстваме отново деца, да се превърнем и ние в един неостаряващ, непорастващ Питър Пан, да се опълчим на зло и неправда с цялата вяра и жар, на които е способно само чистото, неопетнено сърце.

А „Питър Пан“ в частност пък е една от онези редки многопластови книги, в които е вплетено далеч повече от очевидното. Слоевете на повествованието ще събудят различни чувства и различни асоциации у различните читатели и различните възрастови групи. А да видим познатите приключения отново, но през различна призма винаги е ценно и любопитно преживяване.

Призмата на Иван Кравец е изключително интересна. Художникът е уловил по нов начин героите на Бари и се е отнесъл с нежност към феите, с гротеска към пиратите, с чувство за хумор към зверовете и с подобаващото внимание към крокодила. Илюстрациите на това издание носят нещо особено омайващо и театрално. Понякога ни напомнят за марионетки на сцена, друг път пък – за пищната и чудновата сценография на филмите на Тери Гилиъм. Рисунките изпълват 128-те страници на книгата с цветно очарование и артистичност.

Големият формат е задължителен при наличието на такива красиви илюстрации, а луксозните твърди корици се полагат на всяка класика, която се предава от поколение на поколение в семейната библиотека.

Още за книгата: https://www.koalapress.com/book/peter-pan
Още от Иван Кравец: https://illustrators.ru/users/kravets

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s