Емблематичната творба „Лешникотрошачката“ на Ернст Теодор Амадеус Хофман се е превърнала в неделима част от западната култура и истински символ на Коледа. Вдъхновила божествения балет на Пьотър Илич Чайковски, тази вечна приказка носи в себе си толкова много празнично вълшебство, че продължава да омагьосва читателите и днес, повече от двеста години след своето написване. „Лешникотрошачката“ е основополагащ за съвременното детско фентъзи сюжет. Часовникови механизми, оживели играчки, страховити злодеи… Хофмановата Мари изпреварва както принцеса Айрийн на Джордж Макдоналд, така и Алиса на Луис Карол и Дороти на Л. Франк Баум. Четем луксозното издание на „Лешникотрошачката“ от изд. „Коала прес“, илюстрирано от украинската художничка Марина Пузиренко.

Една от най-любимите коледни приказки – „Лешникотрошачката“ на големия немски писател E. T. A. Хофман – издание с великолепни илюстрации, което ще очарова и най-взискателния читател. Увлекателната история за едно момиче и омагьосан принц е популярна сред читателите по целия свят, тя ще разкрие пред вас свят на вълшебства, които стават само на Коледа. Книгата е илюстрирана от украинската художничка Марина Пузиренко, като за своята работа по изданието тя е удостоена с наградата „Леся Украинка“.

„…И докато Мари весело чукаше с чукалцето, хаванчето приятно и мелодично звънеше като красива песничка. Лешникотрошачът много подробно описа страховитата битка с армията на Мишия крал и как претърпял поражение заради малодушната си войска, и как след това отвратителният Миши крал искал да го изгризе, и как, за да го спаси, Мари се принудила да пожертва много от неговите поданици, които били на служба при нея. Той разказваше ли, разказваше, а Мари чустваше, че думите му и дори ударите на чукалцето в хаванчето се отдалечават и все повече затихват, докато накрая всичко потъна в мъгла – принцесите, пажовете, лешникотрошачът и тя самата… Нещо пееше, ромонеше, звучеше, ала и тези странни звуци постепенно се отдалечаваха и замираха… Мари сякаш се издигаше върху гребена на морска вълна, все по-високо и по-високо… все по-високо… все по-високо…“

Няма значение по кое време на годината  ще прочетете „Лешникотрошачката“ на Е. Т. А. Хофман – книга като тази е готова винаги да ви омагьоса. Но ако я четете край светлините на елхата и покрай потракването на стенен часовник – е, тогава вече магията е дори още по-силна! Историята е написана с толкова много въображение и размах, че зачете ли се човек веднъж няма начин да остави книгата. Сякаш не Мари, а самите ние се пренасяме в един чудноват паралелен свят, в който всичко е възможно. Прочетете ли книгата вече едва ли ще си задавате въпроса защо се е сдобила с безсмъртие.

Илюстрациите на Марина Пузиренко са достойни за такъв шедьовър. Художничката е уловила както неповторимата коледна атмосфера, така и детайлите на епохата – от спиращия дъха интериор, изпълнен с изящни десени и резби, през пищните тоалети, през майсторски изработените играчки. Пузиренко се изявява не просто като илюстратор, но и като своеобразен сценограф. Работата ѝ ще допадне на почитателите на Сантен, Серджо Ридзато и Либико Марайа.

Още за книгата: https://www.koalapress.com/book/%d0%bb%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%82%d1%80%d0%be%d1%88%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s