„Богове и чудовища“ (изд. „Ибис“) е кулминацията на трилогията „Змия и гълъб“ на Шелби Махурин. В сравнение с разтърсващият трети том на серията, първа част, която беше и дебют за младата писателка, изглежда хрисима и романтична. Но сега, когато всичко клони към своя край, сюжетът е все по-наситен с мрак и бруталност. Какво ще причини това на героите? И кои от тях ще доживеят последната страница? Стиснете зъби и се гмурнете в съкрушителната развръзка!

Омагьосващият финал на трилогията „Змия и гълъб“. Лу е прекарала целия си живот в бягство. След съкрушителния удар, който е получила, е време да се прибере у дома и да вземе онова, което ѝ принадлежи по право. Но това вече не е момичето, което приятелите ѝ познават. Не е онази, която е пленила сърцето на един ловец на вещици. Над нея се е спуснал мрак и този път ще е нужно повече от любов, за да се спаси…

„Богове и чудовища“ е книга, която едновременно ме грабна, но и ме остави с противоречиви чувства. Харесах много „Змия и гълъб“, но ми се струва, че Шелби Махурин е взела прекалено присърце популярния писателски съвет/принцип да си най-суров към героите, които обичаш най-много. Сякаш до определен момент читателят бива съпричастен и страда заедно с персонажите, но от един момент нататък притръпва на болката им и се превръща в студен, бездушен наблюдател. Може би това е защитна реакция от моя страна, тъй като се надявах, че след очаквано мрачното продължение, финалът отново ще върне тона на оригинала, който макар и изпълнен с предателства и интриги, все пак беше ангажиращ по един по-лек и ненатоварващ начин.

Драматизъм до жестокост е постигнала Шелби Махурин, и може би книгата щеше да ми допадне повече по друго време на годината, а не точно покрай празниците. Но си признавам, че въпреки всичко не успях да я оставя. Колкото и да изтезаваше героите си авторката, колкото и да измъчваше и мен като читател, интригата бе твърде голяма и нещо по-силно от мен ме караше да продължавам нататък с пълна пара.

Защо се получава така? Просто Шелби Махурин се е специализирала в това да праща героите си на сигурна смърт, да ги поставя във възможно най-безизходните задънени улици, ситуации, от които (поне привидно) няма друг изход, освен добрата стара deus ex machina и изведнъж… Изневиделица, неочакван, но едновременно логичен обрат, който те сварва абсолютно неподготвен. Същевременно доста от спасенията се оказват от типа „от трън на глог“ или „от тигана направо в огъня“ и в следващите глави нещата загрубяват още повече… А ти оставаш без нокти, защото си ги изгризал от нерви.

Такъв роман е „Богове и чудовища“ – протяжен и динамичен, потискащ и увлекателен. Подхванете го тогава, когато имате сили за това, защото ще ви хване и няма да ви пусне, докато не ви изстиска напълно.

Още за книгата: https://ibis.bg/bogove-i-chudovishta.html

Откъс: https://ibis.bg/bogove-i-chudovishta-otkas-shelbi-mahurin.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s