Явлението Брандън Сандерсън ни поведе „Към небето“. Последвахме го и „Към звездите“. Ред е да се отправим… „Към никъде“ (изд. „Артлайн Студио“)? Не бойте се, третият том на поредицата „Skyward“ със сигурност не води на никъде. Заплетеният сюжет и вълнуващите обрати са запазена марка на Сандерсън, дори когато (или пък особено когато?) пише Young Adult космическа опера. Директно продължение на предишните две книги, „Към никъде“ е следващата глава в тази епична сага и ми се струва, че няма начин да ви разочарова.

Авторът на бестселъри в класацията на „Ню Йорк Таймс“ ви предлага трета книга от епичната серия за момиче, което пътува отвъд звездите, за да спаси от унищожение света, който обича. Животът на Спенса като пилот от Защитните сили на Дръзки е наистина необичаен. Тя се доказва като един от най-добрите пилоти на изтребители от планетата-анклав Метален рой и спасява хората си от унищожение от креляните – странна раса извънземни, които ги държат потиснати десетилетия наред. Освен това тя отпътува на светлинни години от дома като шпионин под прикритие, за да се инфилтрира във Върховенството, където научава за галактики отвъд своята малка, изолирана планета. Сега, Върховенството – властващите в галактическото обединение извънземни решили да подчинят всички човешки същества – са започнали война, при която ще пламне цялата галактика. Спенса е видяла оръжията, които планират да използват, за да постигнат целта си: гробокопачите. Древна, тайнствена сила от извънземни, които могат да заличават с един замах цели планетни системи. Спенса знае, че колкото и пилоти да има ЗСД, няма как да победят този хищник. Само че Спенса притежава сайтонични сили. Тя се е изправила срещу един от гробокопачите и е доловила нещо много познато у него. Може би, ако успее да разбере какви точно сили притежава, ще се окаже, че не е просто поредният пилот в настъпващата война. Може би ще успее да спаси галактиката. Единственият начин, по който може да открие каква е наистина, е да изостави всичко познато и да се прехвърли в Никъде – място, от което малцина са се завърнали. Да имаш кураж, означава да се изправиш срещу страха си. А мисията, която я очаква, е ужасяваща.

Ново пространство, нови приключения, нови раси и фракции, но същото неподправено очарование и дива оригиналност, които носеха и предните две книги – ето това ви очаква в „Към никъде“. Пирати, изкуствен интелект, живи кристали и тонове шантави детайли и откачени идеи, направо от бездънното въображение на Брандън Сандерсън. Трябва ли ви нещо повече в една книга, питам аз? И направо отговарям: НЕ!

Едва ли ще преувелича, ако заявя, че Спенса е любимата ми YA героиня. Образът ѝ е така изпипан, че с лекота отвява голяма част от конкуренцията в изобилието от бестселъри и хитови поредици, които се издават на български. И това важи с още по-голяма сила сега, след като прочетох третия роман. Развитието е велико, градацията е жестока, Сандерсън мачка за пореден път!

Но не само Спенса е придвижена напред. Цял куп познати и непознати персонажи са намесени в новия сюжет и почти никой от тях не бива пренебрегнат в това отношение.

Откъсването на Спенса от всичко познато, запращането ѝ в изолирано измерение е страхотно решение. И продължение, и уникална история в едно – не всеки го умее, но Сандерсън в частност е бог. Авторът едновременно има почти безгранична свобода да доразвива света на поредицата и да сервира нови изненади на читателите, но и ни подгрява за завръщането в четвъртата част, която предстои.

„Към никъде“ е едно от най-готините и майсторски написани продължения на които съм попадал от много дълго време насам. Сюжетът е така построен, че да балансира между загадъчност и едно по-вглъбено изследване на героите, което пък от своя страна също ще се отплати при кулминацията, при която със сигурност ще се леят сълзи. Препоръчвам серията горещо! Ако все още не сте я подхванали – обезателно наваксайте преди издаването на „Defiant“.

Още за книгата: https://artline-store.net/product/947/kam-nikade.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s