Пазителят на Готам се завръща в „Ултимативната комикс колекция“ на “Artline Studios” с „Батман: Съдът на Совите“ от познатият ни вече творчески екип – Скот Снайдър и Грег Капуло („Батман: Последният рицар на Земята“). Настоящото издание съдържа първите 7 броя от рестарта на поредицата „Батман“ като част от инициативата “The New 52” през 2011 г. Накратко, това ще рече, че макар съществуващите дотогава герои все още да ги има и да не се преразказват наново произходите им тук започва съвсем нова история, която е подходяща отправна точка за нови читатели.

Готам Сити е в началото на нова ера – предстоят кметски избори и има обещаващ нов кандидат, готов да разчисти улиците на града. Брус Уейн пък стартира нова инициатива за обновяване на бедните квартали. Изглежда всичко върви добре (доколкото може в Готам)…докато полицията не се натъква на странно убийство и оставено от жертвата съобщение – „Брус Уейн ще умре утре“. И така, Батман, заедно със своите съюзници, се впуска в поредния заплетен случай в кариерата си – да разкрие многовековната легенда зад т.нар. „Съд на Совите“ и каква е връзката им със семейството му.

Ако вече сте чели и предното издание за Човека-прилеп, излязло в колекцията, то може би сте добили представа за творчеството на Скот Снайдър и Грег Капуло. За разлика от „Батман: Последният рицар на Земята“ обаче, тук имаме един доста по-традиционен сюжет за Маскирания отмъстител, в която сценаристът не само представя съвсем нова заплаха за главните герои, а същевременно успява да вплете и увлекателна мистерия и няколко динамични екшън сцени. Накратко, Снайдър се позовава на всички ключови елементи за една успешна история за Черния рицар и, като цяло, се справя добре. Дори да не сте запознати съвсем добре с обитателите на Готам Сити, комиксът представя не само тях, но и отношенията им с Батман, по доста сполучлив, макар силно сбит, начин, така че действително е подходящ за всякакви читатели.

Грег Капуло, известен най-вече с работата си по „Споун“ и „Крийч“, има силно разпознаваем стил, на който не изневерява и тук. И макар в „Последният рицар на Земята“ той и Джонатан Глапион да се развихрят с алтернативни бъдещи версии на героите, тук представят своята интерпретация за по-традиционния им вид и много от дизайните пасват доста добре на моите лични представи за героите, костюмите и приспособленията им. А обликът на новите злодеи – Нокътя и Съда на Совите – сам по себе си се е превърнал в емблематичен през последните 10 години.

Освен самата история, за комикс любителите са включени и няколко страници с алтернативни корици, както и откъси от сценария на Скот Снайдър, в който присъстват някои дребни разминавания с финалната версия, плюс разкадровки и скици на Капуло.

Преводът отново е поверен на Здравко Генов (като едва ли има по-подходящ човек за задачата) и, както обикновено, е на ниво. Особено ми допадна адаптацията на поемата за Съда на Совите, която героите рецитират неколкократно в комикса.

„Батман: Съдът на Совите“ е поредното чудесно попадение от страна на “Artline Studios”! Рядко качествена история от (сравнително) съвременен супергеройски комикс, чийто край нямаме търпение да видим в някое от предстоящите издания (да, в този том имаме отворен край). Преди това обаче ще се прехвърлим при друг многообичан герой на “DC Comics” за малко скоростни приключения!

Още за изданието прочетете тук:
https://get-a-comic.com/product/broy-6-batman-sadat-na-sovite

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s