Представете си, че писателят Едгар Алcн По и художникът Гюстав Доре са живи. Представете си, че бащицата на готическия хорър и тъмния романтизъм е наш съвременник, а един от най-известните и талантливи гравьори и илюстратори на всички времена му прави компания. Успяхте ли да си го представите? Браво, явно имате наистина развинтено въображение. А сега си представете, че нашите съвременници По и Доре обединяват сили и започват да създават… детски книги! Ей това вече не можете да си го представите, нали? И аз не можех да си го представя, но… именно на това прилича невъобразимо яката поредица „Уорън 13-и“ на изд. „Timelines Store” (прев. Милена Милева-Фено). За сътворяването на това своеобразно книжно чудо, възкресило за съвременна аудитория естетиката, царувала повече от век, са отговорни писателката Таня дел Рио и художникът Уил Стейли, а първият том носи хипнотизиращо-параноичното заглавие „Уорън 13-и и всевиждащото око“. Книгата е не просто изключително забавление за хлапета от всички възрасти, но и истинско пиршество за ценители и библиофили с чувство за хумор.

Запознайте се с Уорън 13-и! Той е единственият наследник на стар и достолепен хотел, който крие купища тайни. Една от тях е „Всевиждащото око“. Когато към хотел „Уорън“ започват да се стичат отблизо и далеч желаещи да открият съкровището, Уорън 13-и се оказва във вихъра на смразяващи приключения и разкрития. Роман, който ще ви грабне със своя ретро чар, мистични илюстрации и шеметно действие! Вещици, тайни кодове и лабиринти – това е малка част от необикновеното приключение „Уорън 13-и и Всевиждащото око“.

Общо за поредицата: Уорън 13-и наследява от предците си призрачно имение, заключило зад стените си множество тайни. Странните му обитатели не подозират как ежедневието им ще се промени завинаги, след като узнават, че в него е скрито магично съкровище, известно като „Всевиждащото око“. Поредицата „Уорън 13-и“ ни въвлича във вихрени приключения с ходещ хотел, вещици, мимици и шепнещи дървета. Трилогията съчетава шеметно действие с фантастични илюстрации и ретро очарование.

Знаете ли колко време ми беше нужно, за да се съвзема от първоначалния див ентусиазъм и да си вържа приказката, за да разкажа за тази книга? МНОГО! Този текст не ми се получаваше сума ти време, чисто и просто защото изпадах в неистово бръщолевене за това колко брутално яка е тази книга, пък и следващите след нея!

„Уорън 13-и и всевиждащото око“ и неговите продължения (за които тепърва ще разказвам по-подробно в предстоящи статии) са триумф на съдържание, форма и художествено оформление. При все, че създателите на поредицата са си позволили всякакви творчески волности, за да ни развълнуват, разсмеят и възхитят, тук няма грам произвол. Всеки един аспект на тези книги е създаден, за да допринася за усещането и атмосферата, за цялостното преживяване на книгата, пък дори и читателят да не осъзнава напълно кое по какъв начин му влияе. От стила и лексиката до подбора на шрифтовете, от цветовата гама до аранжирането на страниците, от посрещането на мистичния форзац до представянето на биографиите и благодарностите в края – всичко, всичко, ВСИЧКО тук е точно на мястото си.

Осъзнавам, че всичко казано до тук (макар и да е абсолютна истина) може би звучи АДСКИ претенциозно, едва ли не стряскащо за средностатистическия писател, който просто търси невинно, неангажиращо книжно забавление. Но ето, че „Уорън 13-и и всевиждащото око“ същевременно успява да бъде И ТОВА! Изобщо не е задължително да сте някакви литературни познавачи, да имате задълбочени познания за викторианските книгоиздателски способи или да сте вманиачени по онзи вълнуващ исторически период, чийто бум на култура, наука и технологии е вдъхновил съвременния стиймпънк жанр. Всъщност, дори и да не разбирате и думичка от казаното до тук, това съвсем няма да ви попречи да се насладите на „Уорън 13-и и всевиждащото око“ както подобава.

Нека го кажа така. Представете си, че отивате на кино с децата и гледате поредната част на „Хотел Трансилвания“. Смеете се от сърце и се забавлявате семейно, дори и да не сте изгледали класическите черно-бели филми на ужасите и да не знаете кои са Бела Лугоси, Борис Карлоф и Лон Чейни. Ето точно това постигат Таня дел Рио и Уил Стейли – перфектното забавление за съвременни читатели от всички възрасти, което същевременно е елегантен реверанс, отдаващ почит на традициите и титаните. „Уорън 13-и и всевиждащото око“ е увлекателна и усмихваща книга, в чийто мрачен хумор децата несъмнено ще се влюбят, но ако се завърнат към това четиво след време, със сигурност ще го възприемат и оценят по нов начин.

Още за книгата: https://timelines.store/product/uoran-13-i-i-vsevijdashtoto-oko/

Ревю в „Детски книги“: https://detskiknigi.com/uoran-13-i-fantastichni-prikljuchenija-v-retro-atmosfera/

Още отзиви: https://www.goodreads.com/book/show/59604939-13-

Реклама

One thought on “„Уорън 13-и и всевиждащото око“ от Таня дел Рио, с илюстрации от Уил Стейли

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s