„Така започна всичко“ е книга за чудо и приказ! И това не просто поредната приказка за деца и родители, а една трогателна история за деца, които намират родители. Трябва да призная, че много рядко ми се случва да попадна на родна книга, която да ме впечатли и умили толкова и да работи тъй добре на всички нива. Защото талантливите дами Мариана Кръстева и Димитра Мирчева са създали една прелестно звучаща и изглеждаща книга, чиито текст и илюстрации са колкото стъпили в българските фолклорни традиции, толкова и съобразени със съвременната естетика и вкуса на днешните деца, а самия сюжет носи не едно и две изключително важни послания, без обаче да звучи като съшита с бели конци дидактика. Вдъхновена от реална история и излъчваща грижовност, внимание и любов от всяка своя страница, „Така започна всичко“ засяга темата за осиновяването нежно, тактично, с щипка магия, но и изключително честно. И не на последно място – красиво и увлекателно, по начин, който да омая читатели от всички възрасти.

Това е история за благи и мили Цар и Царица, които обаче така и не могат да бъдат истински щастливи, тъй като си нямат дете. Един ден обаче те решават да поемат на път в търсене на щастието. И така, още по изгрев слънце Царят и Царицата оставят дома си и тръгват по широкия свят да дирят щастието. Но както добре знаем, то не се намира тъй лесно и преди да бъде постигнато, най-напред трябва да бъде заслужено. Царят и Царицата ще преминат през изпитания, чрез които ще се докажат не само като мъдри и достойни, но и като жертвоготовни и обичливи. Ще се изправят пред зловещия, алчен Блатник, който в жаждата си за злато и скъпоценности е готов на всичко, а животът на тези, навлезли във владенията му е изложен на огромна опасност. Ще се сдобият с рунтав нов приятел и ще срещнат три сестри Наречници. Но дали ще се сдобият със своя рожба?

Четейки „Така започна всичко“ няма как да не останете с впечатлението, че създателите на книгата са вложили в нея много повече от частичка от себе си, много повече от лъч вдъхновение. Книгата грабва още от първата страница, със своите мили посвещения, както и със специалната легенда на магическите знаци, които разясняват значението на шевиците по облеклата на героите. Но тук не става въпрос чисто и просто за разказване на история или поклон пред традициите, а за изпълняването на една благородна мисия. Най-искрени адмирации за Мариана и Димитра. Браво и на Българска асоциация на осиновените и осиновителите и Национален фонд „Култура“, които са съзрели стойността и потенциала на проекта и са подкрепили неговата реализация.

Освен очарователна съвременна приказка с фолклорни мотив и чудесни илюстрации, „Така започна всичко“ е и книга-спътник, която учи на емоционална интелигентност, социална ангажираност, на приемственост, но преди всичко – на доброта и споделена любов. Защото думите семейство, родител, дете имат много по-всеобхватно и дълбоко значение от това на биологичната, кръвна връзка.

А как завършва всичко, питате вие? НЕ КРАЙ, А НОВО НАЧАЛО!

Тази статия също е само началото, горещо препоръчвам да посетите и следните линкове и да се запознаете отблизо със създателите на книгата:

Официален сайт на „Така започна всичко“: https://www.howitallbegan.family/

„Така започна всичко“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/howitallbeganbook/

Представяне по БНТ: https://bnt.bg/news/taka-zapochna-vsichko-parvata-balgarska-knizhka-v-koyato-glavniyat-geroi-e-osinoveno-dete-v305368-299248news.html

Представяне по БНР: https://bnr.bg/plovdiv/post/101540202

Представяне по БТВ: https://btvnovinite.bg/bulgaria/taka-zapochna-vsichko-parvata-balgarska-prikazka-za-osinoveno-dete.html

Представяне в BabySpace: https://www.babyspace.bg/bg/%E2%80%9E%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%E2%80%93-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0%CC%80%D0%BC%D0%BE

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s