Каква миризма се носи из въздуха около вас? На коледни курабийки? На елха? На зимна свежест? А може би дори и на прясно отпечатани книги? Е, каквото и да долавят носовете ви, едно е сигурно – миризмите и ароматите стават много повече и придобиват особено специално значение ако следите младежката фентъзи поредица на Анна Руе „Магическата аптека“ (изд. „Архипелаг“ / „Златното пате“). Шестият том се появява на български има-няма месец след своята официална премиера в Германия и обещава да даде на многобройните фенове на книжната серия дългоочакваната кулминация. Готови ли сте да получите отговори на всичките си въпроси? Готови ли сте за последната битка със зловещия Едгар дьо Ришмон? И преди всичко… готови ли сте да се сбогувате с Луци и нейните приятели? Независимо от отговора, вярваме, че няма да пропуснете „Магическата аптека 6. Посланието на вила „Еви““.

Още със завръщането си от опасната гоненица през разните времена на Венеция Луци, Матс, Даан и Елоди знаят, че Едгар дьо Ришмон няма да се спре. Той е решен на всичко, за да създаде „Бездушния аромат“, с чиято помощ да унищожи завинаги таланта на сентифлористите по целия свят. Последното, от което се нуждае, е да се добере до малкото Метеор, останал под вила „Еви“. Луци и приятелите ù знаят, че сега най-важното е да защитят последните си запаси. И както на Луци ù се струва, сякаш самата къща се опитва да им помогне. А тя има още тайни, които тепърва да разкрие. Дали обаче Едгар не е по-близо, отколкото подозират? И още колко време магическите им защити ще успяват да го държат надалече? Какви са странните образи, които се мяркат в огледалата на вилата и може ли Луци да им се довери? Новооткритите тайни на къщата ще помогнат на Луци да се доближи до Едгар, но отворената врата дава път в две посоки. Готови ли са приятелите да се изправят пред това предизвикателство?

Всички познаваме сладко-горчивото усещане, когато завършваме любима книжна поредица. Героите ни стават близки, влизат ни под кожата, докосват сърцата ни… Сприятеляваме се с тях по един особен начин и всеки следващ том е като нова среща, като завръщане към нещо, което е едновременно познато, но и вълнуващо. Точно с такова смесено чувство на уют и неизвестност посрещахме всяка нова част на „Магическата аптека“, но този път е по-различно. Още по-емоционално от обикновено. Защото това е финалът!

Анна Руе се е погрижила внимателно за всичко. Вила „Еви“ крие не една и две тайни, а Едгар е решен на всичко да сложи ръка върху мощта, която това загадъчно място носи. Луци и компания пък ще се борят отчаяно, за да защитят това, което с течение на времето се е превърнало в техен дом. Но не мислете, че само вила „Еви“ ще ви изненада… Героите също имат какво още да покажат. Особено Луци, която за пореден път ще ни покаже какво е страхотен протагонист!

Шестата книга е черешката на тортата за тази поредица. Анна Руе пише едновременно достъпно, четивно и увлекателно, но съвсем не липсват и някои поетични пасажи, засилващи атмосферата и емоционалното въздействие. А „Посланието на вила „Еви““ като нищо ще се окаже най-емоционалната от всички книги в цикъла. Шапки долу, Анна Руе определено заслужава внимание, при това съвсем не само от детско-юношеската аудитория, а и от всички млади по дух читатели.

Краят е не само достоен и удовлетворяващ, но и истински затрогващ. Личи си, че Анна Руе се е постарала здраво, за да се отплати на всички, които са били заедно с нейните герои от самото начало. И честно казано, нещо ми подсказва, че макар и тази сага да приключва, то ни предстои някой ден да видим още от света на „Магическата аптека“. А на мен наистина не ми се иска да го напускам!

Още за книгата: https://zlatnoto-pate.bg/bg/product/1130

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s