Ах, Коледа! Любимо време на годината. Чуден сезон на щедрост, споделена радост и… И нови книги! А сред тези, които очаквахме с най-голямо нетърпение е „Уинстън и коледното писмо“ (изд. „Ракета“), написана и илюстрирана от талантливия Алекс Т. Смит, познат у нас с поредицата си за симпатичното кученце Клод. Дългоопашатият Уинстън също е голям симпатяга. Запознайте се с едно мъничко мишле, което обаче носи голямо, обичливо и юначно сърце! Да, такова сърце не ти дава да стоиш на едно място докато има опасност някое дете да остане нещастно навръх Коледа. Такова сърце не ти дава да оставиш намереното, безнадеждно закъсняло писмо до Дядо Коледа на произвола на съдбата. И така, Уинстън взема нещата (разбирайте – писмото!) в малките си миши лапички и се отправя на голямо приключение! Приключение, което е поднесено в 24 глави и половина и служи като идеален коледен календар за читатели, обичащи вълнуващи истории, прелестни илюстрации и духа на празника.

В тази книга ще откриеш: Малка мишка с голяма мисия! 24 и половина глави за четене всеки ден до Коледа! Предизвикателства и идеи, с които да зарадваш любимите си хора за празника. Докато изтърсва снежинките от върха на ушите си, мишлето Уинстън се сдобива с изключително важна мисия: възможно най-бързо да предаде на Дядо Коледа едно писмо, за да не остане някое дете без подарък. Последваш ли мишлето по пътя към работилницата на добрия старец, заедно ще попаднете в туристическа агенция „Весел празник“, в уютно сламено креватче, в универсален магазин „Фортеск“ (доставчик на качество от 1847-а (!) и дори пред командното табло на самолет. „Уинстън и коледното писмо“ е книга с 24½ глави. Можеш да започнеш да четеш на 1 декември и да изчиташ по една глава на ден чак до 25 декември. Полoвината глава, която е в края, запази за самата Коледа! В книгата те очакват и множество коледни занимания – ще се вдъхновиш да направиш джинджифилови мишлета, птичета от прежда, куклички и други украси, захарни лакомства и… цял куп добрини.

Съвет от автора: „Забавно развлечение и за големите, а защо не и за цялото семейство – настанете се уютно и прочетете заедно главата за деня. Не забравяйте да си хапнете и по някоя бисквита. Поне според мен книгите и бисквитите си подхождат“. Книга за онова, което не се купува с пари – смелостта, добрината, отдадеността. Коледа не е свързана само с нещата по магазините. Коледното приключение на Уинстън показва, че ръстът няма значение за смелостта и че малките прояви на добрина често могат да окажат огромно влияние върху човека отсреща.

Не се притеснявайте ако не сте се сдобили с „Уинстън и коледното писмо“ навреме, за да я четете глава по глава от първи декември. Първо, спокойно можете да си я прочетете когато си искате и по колкото си искате глави наведнъж. Второ, и без това ако я бяхте започнали на първи, има голяма вероятност да я бяхте довършили доооста преди Коледа, тъй като ще ви е трудно да се стърпите да четете само по една глава на ден от тази вълнуваща история. И трето – „Уинстън и коледното писмо“ определено не е книга, която ще бъде четена само веднъж, тъй че догодина най-спокойно можете отново да си я припомните, този път точно като коледен календар, отброяващ дните преди празника. Да не говорим пък, че авторът е включил и куп творчески идеи за предпразнични занимания, чрез които ще можете да украсите дома и да зарадвате близки и приятели.

Мисля, че няма кой да оспори това – Алекс Т. Смит е страхотен илюстратор. Но прочетете ли „Уинстън и коледното писмо“ нищо чудно да започне спор в кое е по-добър – в рисуването или в писането. Великолепните илюстрации ще ви омагьосат още щом разлистите книгата, но започнете ли да я четете – магията ще ви покори още веднъж, с нова сила. Това е история за истинското значение на думи като приятелство, обич, семейство, смелост, подарък и… Коледа!

Да, създателят на книгата е съумял да запечата коледния дух на тези страници, в това няма и капчица съмнение. „Уинстън и коледното писмо“ ще ви оставя отново и отново с онова стоплящо чувство, което ви кара да гледате на света с надежда и ви подтиква да вършите добрини, помагайки той да се превърне в по-добро място. А ако съхраним това окриляващо вдъхновение не само по Коледа, а през цялата година, то тогава значи малкият Уинстън и неговата голяма книга са изпълнили своята изключително важна мисия!

Екипът на изд. „Ракета“ също се е справил блестящо с мисията да адаптира изданието за родна аудитория. Подборът на шрифтовете, оригиналното художествено оформление и всеки мъничък детайл запазват автентичното усещане на оригинала, а книжното тяло е с безупречно качество, както винаги. Прекрасна книга за под коледната елха!

Още за книгата: https://www.raketabooks.com/bg-product-details-198.html

Откъс: https://drive.google.com/file/d/1SNVx52PYUBpjKlp_g6Gw_ILGaSrlhrpr/view?usp=sharing

Отзив в сайта „Детски книги“: https://www.detskiknigi.com/uinstan-i-sadbonosnoto-koledno-pismo/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s