Декември 2021 г. явно е месецът на Спайдър-мен, защото освен, че е по киноекраните, Човека-паяк ще ни зарадва и с цели два нови комикса. Първият от тях – „Невероятния Спайдър-мен: Приятели и врагове“, издаден от “Artline Studios”, е продължение на „Невероятния Спайдър-мен: Назад към началото“ (който излезе на български миналата година) и съдържа броеве 6-10 от рестартираната през 2018-та поредица.

За Питър Паркър няма почивка. Тъкмо когато си помисли, че животът му отново тръгва в правилна посока, той бива обвинен в плагиатство, губи си работата, изотопо-геномен ускорител го разделя физически (а после и го събира отново) с алтер-егото му, а за капак, известен суперзлодей се нанася в квартирата му. Е, не всичко е толкова зле – поне с Мери Джейн Уотсън отново са заедно! Това би компенсирало за всичко останало, ако Черната Мравка, Заповедника, Крейвън Ловеца и Кингпин също не бяха намислили нещо лошо. Въпросът е дали дружелюбният квартален Спайдър-мен ще може да ги спре навреме…

Както вече споменахме, „Приятели и врагове“ е вторият том от поредицата, но основният сюжет, до голяма степен може да се чете и самостоятелно, така че дори да сте пропуснали „Назад към началото“ (който все още можете да откриете и да поправите грешката си), сценаристът Ник Спенсър се е постарал да разясни нещата накратко за новодошлите. Друго, за което се е постарал, е да запази чувството за хумор на любимия Плетач на паяжини (а дори и на част от противниците му), което действа доста разтоварващо в ера, в която много супергерои се взимат прекалено на сериозно.  (За щастие и доказалият се многократно преводач, Здравко Генов, е намерил начин да ги запази и да надгради над представеното в първи том. Не мисля, че Спайди някога е звучал толкова естествено на български!)

Както и заглавието намеква, ще се срещнем с добре познати лица от поредицата (които крачат по границата между приятел и враг), ще се сблъскаме с нова заплаха от световен мащаб (без да се отклоняваме от личните преживявания на Спайди) и дори ще прекараме малко време с Отмъстителите. Мери Джейн пък ще разгледа фактите зад това какво е да си близък на супергерой, а Питър ще трябва да покаже колко добре всъщност познава Спайдър-мен.

Предният том беше с рисунки от Раян Отли, но този път са поверени на нов състав – Умберто Рамос, Стив Либер и Мишел Бандини. Дългогодишните почитатели на Паяка вероятно ще разпознаят стила на Рамос от броевете на “The Spectacular Spider-Man”, които излязоха на български преди близо 20 години. Тук, разбира се, може би се обажда и носталгията, но при всички положения, рисунките тук ми допадат много повече от тези, които видяхме в „Назад към началото“. Всъщност, същото важи и за сценария. Макар в първите броеве Спенсър да опитва нещо по-различно, явно просто съм зажаднял за по-класически Спайдър-приключения и в това отношение, „Приятели и врагове“ определено не разочарова, както откъм рисунки, така и откъм сюжет.

Забележките към изданието всъщност са дребни – основната е, че размерът не съвпада с този на предишния том. Въпреки по-скромният си обем, „Приятели и врагове“ е всъщност по-голям формат от „Назад към началото“, което малко дразни като ги сложим един до друг на рафта. Хубавото обаче е пък, че като цяло, качеството на хартията и печата ми се струват по-добри.

В заключение е редно да спомена и че е много радостен фактът, че виждаме продължение на някоя от започнатите поредици и се надявам, че ще видим още не само от Спайди, но и от Венъм и компания. А “Artline Studios” така или иначе изглежда не смятат да спират с комиксовите изненади, така че ще се сгуша в някой удобен хамак от паяжини с „Невероятния Спайдър-мен: Приятели и врагове“ и с нетърпение ще очаквам следващите подвизи на Човека-паяк!

Още за изданието: https://artline-store.net/product/962/neveroyatnia-spaydar-men-priateli-i-vragove.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s