Наскоро един колега каза: „Вселената ни се е усмихнала, когато е изпратила Тери Пратчет на Земята“. А какво се е случило после? Тери Пратчет започва да кара всички нас да се усмихваме. Да се усмихваме и да мислим за Земята и за Вселената с усмивка. Искате доказателство? Няма проблем. „Науката от Света на диска – том 3 – Часовникът на Дарвин“ (изд. „Сиела“) от Тери Пратчет, Иън Стюарт и Джак Коен ще ви предостави такива. Точно 384 страници доказателства. Сър Тери и експертните му помощници ще ни разведат за трети пореден път едновременно през Света на диска и света на науката. Сблъсъкът между религиозни вярвания и научен напредък никога не е бил представян по-забавно – с човеколюбива социална критика и насърчаване на критичното мислене.

Как би реагирал Чарлз Дарвин, ако посети Света на Диска и се срещне с Бога на еволюцията, с Библиотекаря и с магьосниците от Невидимия университет? Какво би станало, ако прочутият британски естествоизпитател не беше написал „Произход на видовете“? По какви механизми се движи научният прогрес в нашия свят? Защо популярните представи за еволюцията, за квантовата механика и за съвременните научни теории като цяло твърде често са грешни? Тери Пратчет за трети път обединява сили с учените Джак Коен и Иън Стюарт, за да отговорят на тези и много други въпроси в „Часовникът на Дарвин“ – третата книга от поредицата „Науката от Света на Диска“, в която се разказва не толкова за Света на Диска, а за нашия собствен свят, Света на Кълбото с неговите чудати свойства да се развива сам, без помощта на богове, костенурки и вълшебната сила на елемента наративий. В тази история магьосниците отново са разтревожени, защото съдбата на човечеството от Света на Кълбото виси на косъм. Някой се опитва да саботира прогреса там, да попречи на Дарвин да напише своя труд и така да обрече хората на застой, равносилен на гибел. С множество препратки към Дарвин, Ричард Докинс, Хърбърт Уелс и Рей Бредбъри, Пратчет, Коен и Стюарт създават една невероятна смесица от художествена измислица и научнопопулярна литература, която ще ви разсмее, ще ви провокира, ще ви даде някои отговори, но и ще ви накара да си задавате още много въпроси – на някои от които науката все още няма отговори.

Изпитвам изключително дълбок респект към Пратчет, не само като писател, но и като личност. Поредицата „Науката от Света на диска“ е едно от онези произведения, в които авторът е си е позволил изключително ясно и недвусмислено да изрази мнение по редица въпроси. Саркастично, сатирично, фантасмагорично и… научнопопулярно? Да, всичко в едно. И то как!

Книгата излиза за първи път през 2005, но днес ми звучи дори по-актуална. Защото май сме прокълнати да живеем в интересни времена, а? Четенето на „Часовникът на Дарвин“ в пандемичната реалност е едновременно очеотварящо и сюрреалистично. Направо да се чудиш кое е по-шантавото място – Светът на Диска или Светът на Кълбото. Пратчет осмива и осъжда повсеместната глупост, показвайки ни нейните прояви в исторически контекст. Нелепиците на нашите предци сякаш ескалират в настоящето, но все пак, тук е и надеждата, че все пак вървим напред, в правилната посока, и борбата с невежеството продължава.

А дори и да не се почувствате като ненадминати ерудити, след прочита на „Науката от Света на диска – том 3 – Часовникът на Дарвин“ със сигурност ще сте една идея по-малко невежи. Отново, стига да желаете, или ако примерно ви понаболява главата от физика и математика, спокойно можете да прескачате научните глави, които се редуват с художествената измислица и чисто и просто да си прочетете книгата като роман от Света на Диска, сблъскващ се донякъде и с нашата собствена реалност. Но не това е идеята на поредицата, тъй че… лично аз не бих карал по диагонала за нищо на света. За нищо на Света на Диска и за нищо на Света на Кълбото! Нещо повече, и този път ми се случи нееднократно да оставям книгата за известно време, но не от скука, а за да се заровя в Гугъл и Уикипедия и да правя справки за определени термини, личности и събития. И знаете ли какво? Съвсем вярна е поговорката, че понякога „истината е по-невероятна от измислицата“.

Още за книгата: https://www.ciela.com/naukata-ot-sveta-na-diska-tom-3-chasovnikat-na-darvin.html

Тери Пратчет е британски писател и най-продаваният автор във Великобритания за 90-те. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. До декември 2007 г. е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика.Роден е в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшър, Великобритания на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 година — в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година.Романът „Пирамиди“ е награден с британската награда за фентъзи. През 1998 г. е отличен от английската кралица заради постижения в литературата.В момента Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”. През 1998 г. на Пратчет е присъден орден на Британската империя „в служба на литературата”. В добавка е посветен в рицарство през 2009 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s