Братята Сотир Гелев и Пенко Гелев са творци, които никога не са се задоволявали с това да се развиват само в една-единствена сфера. От малък съм голям почитател на работата им, буквално съм израснал с техните комикси и илюстрации, а по-късно към тях се прибавиха и филми, както и прекрасни телевизионни сериали, съчетаващи фантастичното и образователното… И колкото повече време минаваше, толкова повече се възхищавах от творчеството им. Защото в него никога не получаваш още от същото. Няма я тази своеобразна стагнация, която се забелязва у толкова много артисти в различни сфери, които достигат определен момент от кариерата си и се загнездват в творческата си зоната на комфорт. Не, че не е хубаво да постигнеш връх в дадена област и да се задържиш на него, но тогава започва да липсва елементът на изненадата. А при Сотир Гелев и Пенко Гелев винаги има търсене на нещо ново, нещо различно, нотка на артистичен експеримент, било то откъм форма, било то откъм техника и изразни средства… Как им казваха на такива хора? А, да! Ренесансови личности. Ще ви спестя предългия списък със заглавия на комикси, книги, филми и получените от тях награди, но… Погледнете например последната им книга – „широкоекранната“ илюстрована приказка „Виола“ (изд. „Enthusiast“). Създадена по едноименния късометражен анимационен филм на братята, вдъхновен от разказа на Жерар дьо Нервал „Сонатата на дявола“, „Виола“ е книга с изключителна естетика, на която биха се насладили читатели от всички възрасти.

Майстор Яким Гусла беше лютиер, известен и почитан в цялата страна. Той умееше да изработва чудесни музикални инструменти. Освен това с лекота съчиняваше прекрасни мелодии и виртуозно ги изпълняваше. Единствена наследница на майстора беше неговата малка дъщеря Виола. Със своите искрящи зелени очи, кротка усмивка и благ характер тя би била радост и гордост за всеки родител, но не и за майстор Гусла. Старият майстор беше във властта на дълбока печал. Виола, единственото му дете, последната издънка от много поколения музиканти, не можеше да различи една нота от друга. Така се случи, че Виола срещна едно необикновено момче, което се казваше Филип.

Кадър от филма „Виола“

Конфликтът между амбициите на родителите и пътя на децата е вечна тема. Болката от неоправданите очаквания жегва дълбоко и едните, и другите, превръщайки се в пропаст, в бездна между поколенията. Такава бездна лека-полека започва да зейва между майстор Яким Гусла, човек с положение и репутация, и дъщеря му – нежната, добра Виола. Известният лютиер бленува за подобаващ наследник с изявен музикален талант, но Виола очевидно не притежава такъв. А ето, че се появява и Филип – свенливо момче с остър ум и сръчни пръсти, сякаш предопределен да се превърне във велик изобретател. Между Виола и Филип пламва любов, но зъбните колелца и часовниковите механизми не са ноти и струни. Дали Филип ще успее да спечели благоволението на майстор Гусла, или пък любовта на младите е обречена?

Кадър от филма „Виола“

Историята на „Виола“ е сравнително праволинейна и предвидима, поне за възрастните читатели, но езикът и илюстрациите, с който е разказана тя няма как да не ви омагьосат. Графичния стил, който съм свикнал да свързвам с творчеството на братята се е пренесъл прекрасно в триизмерното пространство. Няма го това студено, схванато, стерилно усещане, което тъй често присъства в илюстрациите, в които има значителна употреба на дигитални способи. Текст и изображения се допълват взаимно и работят като… като добре смазана машина? Като часовников механизъм! Сотир Гелев и Пенко Гелев ни поднасят една изящно изпипана книга, елегантно съвършенство, постигнато едновременно с артистичен талант и технически умения. Точно като развръзката на сюжета, нали?

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/viola

Още за Сотир Гелев: https://enthusiast.bg/bg/avtori/sotir-gelev

Още за Пенко Гелев: https://enthusiast.bg/bg/avtori/penko-gelev

„Виола“ в блога на изд. „Enthusiast”: https://www.enthusiast.bg/bg/novini/knigi/viola-poetichna-prikazka-za-lubovta

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s