Невъзможно е да носите сърце и да останете безучастни към „Болничното куче“ (изд. „Жанет 45“) – новата книга на писателката Джулия Доналдсън и художничката Сара Огилви. Да, вярно, същото дуо вече ни спечели със своята колаборация по извънредно забавното четиво „Кучето детектив“. Разбира се, очаквахме, че ще се влюбим до уши и в новия им четириног герой. Няма как да бъде друго яче, знаейки кой стои зад книгата. Но нищо не беше в състояние да ни подготви за обезоръжаващо душесгряващата, изпълнена с грижа и нежност история, която се оказа „Болничното куче“.

Всички деца от Детското отделение се чувстват по-добре, когато ги посещава болничното куче Дот. И когато един от пациентите е в опасност, Дот намира начин да го спаси! Това е история за доброта и смелост – и за едно много сърцато куче.

Името на Джулия Доналдсън върху корицата на книга е като печат с гаранция за най-високо качество. В това вече сме се убеждавали нееднократно. Чисто и просто не можете да сбъркате, посягайки към нейна книга. При това, независимо дали имате дечица вкъщи или не. Защото дори да имате чувството, че отдавна сте минали онази възраст, в която сте се захласвали по книжките с картинки, Джулия Доналдсън е в състояние да спретне такъв сюжет, че да оцените игривата му оригиналност и изобретателните стихове, които отново не губят нищо при адаптацията на български, благодарение на талантливата Мария Донева. Нещо повече, писателката винаги работи с художници, чиято работа буди възхищение. „Болничното куче“ не само не е изключение от това правило, но дори се откроява на фона на останалите книги на писателката и вероятно ще успее да трогне по-чувствителните читатели до такава степен, че очите им да се навлажнят.

Историята тук е посветена на далматинеца Дот, болнично куче, което посещава детското болнично отделение заедно със своята стопанка и носи радост и утеха на всички наоколо, от най-малките пациенти, през мрачните тийнейджъри, та дори до лекарите и персонала. Но идва ден, в който Доти жертвоготовно се хвърля да спаси дете от грозящата го опасност и бива сериозно наранена. Но въпреки нещастната злополука, краят е изключително оптимистичен и слънчев, вдъхващ увереност, надежда и вдъхновяващ добри дела.

Работата на Сара Огивли не просто допълва и илюстрира римите, тя надгражда историята по толкова много начини. Вгледайте се в героите, които илюстрациите изобразяват, но стиховете не описват. Не само главните, на преден план, но и всички персонажи наоколо. Взирайте се в детайлите. Вижте красивото многообразие, което представя тази книга. Не просто защото това е книга за всички, но и защото тя ни учи, че светът е за всички. Колко е хубаво да съзреш себе си и да знаеш, че и ти си част от историята! Колко е хубаво да знаеш, че макар и различни, всички сме тук заедно!

Книгата е посветена на едно истинско болнично куче и неговата стопанка, но повече за това ще ви разкаже самата Джулия Доналдсън на своя официален сайт: https://www.juliadonaldson.co.uk/books/picture-books/the-hospital-dog/

Още за книгата: https://janet45.com/p/7961-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5

Представяне от Мария Донева: https://mdoneva.com/2021/04/07/7aprilbolnichnotokuche/

Ревю на „Детски книги“: https://detskiknigi.com/bolnichnoto-kuche-bezotkazno-lekarstvo/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s