Издателство „Пан“ продължава своята поредица от илюстровани биографични книги за бележити личности, насочена към подрастващите читатели. След „20 невероятни момчета, които промениха света“ и „20 невероятни момичета, които промениха света“, те ни запознаха с още „20 гениални личности, които промениха света“. А сега е ред към тях да добавим и още „20 велики новатори, които промениха света“. Новата група исторически фигури са откриватели и изобретатели, оставили своята следа в сферите на технологията и механиката, телекомуникациите, енергетиката, биологията, медицината и информатиката. Кои са те и с какво ще ги запомним? Нека разберем заедно!

Какво може да ни подтикне да посветим целия си живот на изследването на вируси и бактерии или на търсенето на успешно лечение за неизлечима болест? Какво ни кара да се откажем от всичко, за да тласнем човечеството напред с някое наше иновативно откритие? Най-вероятно този стремеж идва от самите нас, от любовта ни към другите и от това, което ни вълнува най-силно – медицина, наука, технология, фотография или кино, транспортни средства, осветление, медии, социални мрежи или интернет… В тази книга ще ти разкажем историите на 20 изключителни жени и мъже, които не са се щадили, не са се предали пред трудностите на живота, а са съхранили устрема си, напук на житейските препятствия. С упоритост и здраво стиснати зъби те са следвали своята възвишена цел. Водени от мечтите си, те са достигнали до немислими и неподозирани територии. Тези хора също са били деца, страдали са и са имали своите разочарования, но са успели да превърнат горчивината от неуспехите в новаторска страст. Тази страст им е помогнала да изпреварят времето, да погледнат бъдещето право в очите и да направят своите велики открития.

Ето ни пред вече четвъртата група „20 истории за мъже и жени с големи мечти, несломим дух и изключителна решителност, превърнали се във велики новатори“. Създателите на книгата ни призовават: „Ела с нас на това вълнуващо пътешествие, за да откриеш дали и в теб не се крие новатор!“ Каква спираща дъха идея, нали? Да се наредиш до личности като Гуденберт, братя Люмиер, братя Райт, Едисън, Маркони, Флеминг…

Какво ви прави впечатление веднага? Все големи умове? Все велики учени, пионери и успешни новатори? Да. Плюс това, заглавието на книгата явно е подвеждащо, тъй като покрай главите за братя Райт и братя Люмиер новаторите вече стават 22 на брой. Бонус! 😉 Ако не вярвате, то пребройте сами! Ето и пълен списък с включените личности: Йоханес Гутенберг, Джеймс Уат, Карл Бенц, Братя Люмиер, Братя Райт, Антонио Меучи, Томас Едисън, Гулиелмо Маркони, Мàрия Телкеш, Александър Флеминг, Рейчъл Карсън, Гъртруд Бел Елион, Ту Йоуйоу, Грейс Мъри Хопър, Масая Накамура, Карън Спарк Джоунс, Тим Бърнърс-Лий, Джими Уейлс, Лари Пейдж и Марк Зукърбърг.

Екипът, стоящ зад поредицата продължава да следва добрата традиция и успешната формула, наложени от предните издания. В луксозната книга с твърди корици и голям формат, всяка личност (или тандем!) получава общо четири страници (или два разтвора), разпределени поравно между текст и илюстрации. Художниците са различни, тъй че и визията на книгата трудно ще ви омръзне, тъй като приветливите портретни илюстрации са в няколко различни стила.  Текстът е изключително четивен, съобразен с интересите и речника на подрастващите, запазващ добър баланс между увлекателност и информативност. Историите са хем вдъхновяващи, хем любопитни.

„20 велики новатори, които промениха света“ е много добро продължение на книжната поредица на изд. „Пан“. Ако вече сте имали възможността и удоволствието да прочетете предните томове, определено не бихте желали да пропуснете и този. Ако пък не сте… май е време да наваксате!

Още за книгата: https://www.pan-bg.eu/knigi/20-veliki-novatori-koito-promeniha-sveta-2206.html

Откъс: https://www.pan-bg.eu/files/mf/d60f10ee509a90c47c8cedc796691ab7_20_novatori_koito_promeniha_sveta.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s