„Кралство Тътнеща звезда“ (изд. „Робертино“) на Аби Елфинстоун е шеметно приключение за деца и юноши, достатъчно увлекателно за да допадне и на редица възрастни. Обещаващото начало на трилогията за Незнайните кралства („The Unmapped Chronicles“) ни среща с младия Каспър, който противно на доста други протагонисти, хич и не копнее по далечни земи, героични подвизи и битки на живот и смърт. Дори напротив. Но кроткото хлапе бива въвлечено именно в това! Че и с магии и цяла сюрия вълшебни създания на всичко отгоре. Сред разните му там харпии, дракони, великани и вещици се крият както верни нови приятели и неочаквани съюзници, така и архизлодеи, готови на всичко, за да сложат ръка върху мощта, която крият Незнайните кралства. И за да е комбинацията още по-интересна, рамо до рамо с Каспър застава и едно момиче, което е… тотално извън контрол!

„Приключенията се случват на хората, които имат нужда от тях. Дали те ги искат, или не, е съвсем друга тема…“ Единадесетгодишният Каспър Ток мрази рисковете и не мечтае за приключения. Ето защо е неприятно изненадан, когато се озовава в Кралство Тътнеща звезда, едно от Незнайните кралства, което е изпълнено с магични същества. Всичко, което Каспър иска, е да се прибере вкъщи, но Кралство Тътнеща звезда е в беда. Морг, една зла харпия, се опитва да открадне за себе си цялата магия на Незнайните кралства. Ето защо заедно с Атърли Тенклес, момиче, което мрази правилата и е алергично към доброто поведение, и с нейния миниатюрен дракон Арло Каспър се отправя на пътешествие, изпълнено с облачни великани, ръмящи вещици и незакъсняващи дървета. Могат ли тези нетипични герои да спасят Незнайните кралства и нашия свят от хватката на Морг и на нейните последователи миднайтите?

„Кралство Тътнеща звезда“ се оказа един от онези романи, които човек започва без да знае какво точно да очаква, прочита някоя и друга страничка ей така, за проба, просто да види как започва всичко и… преди да се усети вече е погълнат от сюжета и няма начин да се отлепи от книгата. Аби Елфинстоун е сътворила едно от онези фантастични кътчета, които превръщат книгите уютен втори дом и приятно бягство от прозаичното ежедневие. В компанията на Каспър и Атърли времето лети неусетно. А също и страниците. (Ще ми се да бяхме получили адаптирани на български имена. Това щеше да направи прочита още по-сладък. Но май бързо свикнах със запазените при превода английски названия като „миднайти“, „Атърли Тенклес“ и др.)

Каспър си пада по графиците, таблиците, по познатото, плануваното и стриктното. Атърли пък е негова пълна противоположност. Двамата не само се допълват взаимно, но и се учат един от друг, тъй като нито една крайност не е адекватна за всяка ситуация. А двамата ще имат много изпитания пред себе си. И преминавайки през тях… ще се развиват. Персонажите растат, трупат опит, развиват се, а опасностите пред тях също нарастват адекватно, тъй че напрежението не спада. Но пък винаги има място за малко хумор. Около персонажите на моменти сякаш цари пълен хаос, но… хаосът не е в повествованието. Него Аби Елфинстоун е изградила подобаващо и накрая се е получил един чудничък, зарибяващ middle grade роман, хем съвременен, хем с известен реверанс към детската фентъзи класика – чудесна отмора, чиито продължения ще очакваме с нетърпение.

Още за книгата: https://robertino.bg/product/kralstvo-tatneshta-zvezda

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s