„Битките на жените: 150 години борба за свобода и равенство“ (изд. „Прозорец“) е духовита картинна хроника, която не просто си струва да бъде прочетена. Тя ТРЯБВА да бъде четена. При това без значение от това дали се идентифицирате със смелите дами, изобразени на корицата. (А вероятно ще ви е още по-полезно да я прочетете именно ако не се идентифицирате с тях!) Съвсем не е лесно да поднасяш тежки теми по лек начин. Не е лесно да говориш едновременно и с хумор, и с уважение за делото и живота на герои и активисти, променили света. Не е лесно да онагледиш за широка публика и млада аудитория една сложна, изпълнена с конфликти, и понякога противоречива история. Но Марта Брен и Йени Юрдал са съумели да постигнат именно това. При това го правят с привидна лекота, зад която обаче безспорно се крият много проучвания и упорит труд. „Битките на жените: 150 години борба за свобода и равенство“ е комикс, който разширява хоризонти, прескача огради и бута стени.

Преди 150 години жените и мъжете имали съвсем различен начин на живот. Жените нямали право да гласуват в политическите избори, нито пък да имат собствени доходи. Не притежавали и пълен контрол върху телата си. Това се променило едва когато жените започнали да се обединяват. В тази книга писателката Марта Брен и илюстраторката Йени Юрдал разказват за множеството драматични битки на движението за правата на жените. Те будят възхищение и вдъхновяват и до днес.

Истината е, че издаването на книга като „Битките на жените: 150 години борба за свобода и равенство“ би трябвало да се счита за нещо напълно нормално, естествено, нужно… У нас обаче това е проява на издателска смелост и поемане на финансов риск. При това далеч не само заради факта, че комиксите и графичните романи все още не са стъпили тъй стабилно на пазара и често биват пренебрегвани като форма на изкуство и изразно средство.

Макар, че много ме сърби езика да поговорим за права и равноправие, за гражданско съзнание, за изопачени и опорочени „традиционни ценности“, за лично достойнство, за емоционална и полова интелигентност и още ред други… Ще се въздържа. Не това е темата на статията. Искам обаче да аплодирам изд. „Прозорец“, тъй като издания като това продължават да бъдат крайно необходими в България, където голяма част от обществото все още счита много от засегнатите в книгата теми за табу, а терминът „феминизъм“ често бива изключително криворазбран.

„Битките на жените: 150 години борба за свобода и равенство“ използва комикса като способ за достигане до младата аудитория и предаването на концентрирана, внимателно подбрана и пресята информация по експресивен, модерен и свеж начин. Марта Брен и Йени Юрдал са се справили блестящо с предизвикателството. Задачата, която са си поставили със създаването на подобна книга е била определено изпълнена. Динамични страници, стилни илюстрации, чудно стилизирани и с прекрасно подбрана цветова схема, чести ретроспекции, разчупващи времевата линия, шаржове и комични панели, които не отнемат от достойнството на представените личности и не омаловажават материята… Изобщо, отварям широко торбата със суперлативи и щедро я изтръсквам върху това стилно, силно информативно, провокиращо размисъл, отварящо очи и умове издание. Браво!

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/bitkite-na-jenite-701

Откъс: https://prozoretz.com/flowpaper/index.php

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101237216

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s