Дори и да не сте любител на котките (чували сме, че имало и такива), ще ви е изключително трудно да устоите на невинния чар на „Мог забраваната“ – класическа героиня от творчеството на детската писателка и илюстраторка Джудит Кер. Спомняте си Мог, нали? Вече ви разказахме за първата история за тази пухкава, добронамерена и крайно дезориентирана душица. Тя се появи и на български преди време, с логото на изд. „Лист“ и с прекрасен превод от поетесата Мария Донева. Всъщност, с прекрасен ДВОЕН превод, тъй като освен придържащия се към оригинала текст, отпечатан в книгата, получихме и втори, римуван такъв, публикуван на блога на Мария Донева. (Виждате ли колко вдъхновяващо действа чарът на Мог?) Тъкмо навреме за Коледа пък се появява и втората книга от поредицата – „Коледата на Мог“. Не по-малко смешни и едновременно с това умилителни приключения ни очакват и тук. Плюс обилни дози носталгичен празничен уют. Уви, всичко, което ние приемаме за празнично и приказно предизвиква истинско недоумение у горкичката Мог, така че гаранция – отново ще се забърка някоя каша! И нали е време за подаръци… Мария Донева и този път ни е подарила два превода – и в проза, и в стих. Кога за последно сте имали удоволствието да преживеете една и съща книга по два различни начина?

Странни неща се случват в дома на семейство Томас:  една елха ходи и говори, от небето валят бели мишки и дори още по-невероятно – Мог  пропуска да вечеря! Откакто се появи за първи път в Мог забраваната, тя се превърна в любимата семейна котка на всички и нейните приключения са донесли радост на безчет деца по света.

Има защо Джудит Кер да бъде така любима на поколения читатели. Илюстрациите й будят в нас усещането за сигурност, за сплотеност, за дом. Историите й са едновременно вълнуващи, но и ежедневни, познати, съчетаващи близките до сърцето ни ситуации с доза сърдечен, незлоблив хумор. А всичко това със сигурност присъства на всяка една страница от „Коледата на Мог“.

Къщата се изпълва не само с аромати, но и с гости. Някакви неща се сипят от небето. Други неща пък биват старателно завити в пъстра опаковъчна хартия и получават елегантни панделки. За онова странно нещо, наречено „елха“ пък изобщо да не говорим! Мог винаги си е била една мила, завеяна забраванка, но Коледа предизвиква у нея много повече от обичайното объркване. И тя е длъжна да провери какво се случва наоколо. И тъй като семейство Томас са извънредно заети с цялата предколедна суетня, на Мог не й остава нищо друго, освен да си пъхне носа тук-там и сам-самичка да разгадае случващото се. Но преди да открие отговорите, и преди да получи своя подарък и подобаващ дял от празничната трапеза, има да се случват куп неразбории!

„Коледата на Мог“ ще ви донесе много усмивки и празнично настроение, а изпипаното издание на „Лист“ е страхотен подарък за малки и големи.

Още за книгата: https://listbooks.bg/book/koledata-na-mog/

Римуваният превод на Мария Донева: https://mdoneva.com/2021/11/26/koledatanamogvstihove/

Анна Джудит Гертруд Хелене Кер (1923 – 2019) е родена в Германия британска писателка и илюстраторка, чиито книги са продадени в повече от 10 милиона копия по целия свят. Прочута е с поредицата си за котката Мог и с „Тигърът, който дойде на чай“. Създава и романи за по-големи деца като полуавтобиографичната „Когато Хитлер открадна розов заек“ – детски поглед към Втората световна война. Родена във Ваймарската република и еврейка, тя пристига във Великобритания със семейството си през 1935 г. по време на възхода на нацистите. Баща ѝ, тетрралният критик Алфред Кер, е бил заплашен от конфискация на паспорта и арест заради критика към националсоциалистите.

Преводачката на книгата Мария Донева е сред най-известните поетеси у нас. Вече е популярна и с преводите си на детски книги и поезия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s