„По покривите“ е вече четвърта книга на младата британска писателка Катрин Ръндъл, която излиза на български. След „Изследователят“, „Добрите крадци“ и „Едно коледно желание“, отново благодарение на издателство „Таралеж“ родните читатели ще могат да проследят с разтуптени сърца вихрената одисея на малката Софи. Що за героиня е Софи, ще попитате вие? Тя е едно малко момиче, оцеляло като по чудо сред студените води на Ламанша, люшкано от вълните в калъф за виолончело, вместо спасителна лодка. Отгледана от учен-чудак и погната от властите, решени да я изпратят в сиропиталище, Софи хуква по дирите на майка си с вярата, че тя е някъде там, все още жива. Пътят й я отвежда в Париж, където действието ще продължи… „По покривите“!

В утрото на първия си рожден ден малката Софи се носи сред бурните води на Ламанша в калъф за виолончело. Корабът ѝ е потънал и тя е сред малцината оцелели. Всички смятат, че бебето е сираче, дори Чарлз – симпатичният и ексцентричен учен, който го спасява и отглежда като своя дъщеря. Но Софи вярва, че майка ѝ е жива. Когато властите заплашват да изпратят момичето в приют за сираци, двамата с Чарлз напускат Лондон с единствената следа, която имат – малка табелка, скрита в калъфа за виолончело. Тя ги отвежда в Париж, където Софи тръгва по стъпките на майка си – толкова неуловими, колкото ехото на далечна мелодия. Задачата е трудна, но Софи открива неочаквана помощ в лицето на Матео, който живее на покривите, може да ходи по въже и е пълен със загадки. Улиците са опасни и за двамата. Но покривите на Париж и цялото небе са техни.

Заех „По покривите“ на моя позната, която се оплака, че не й остава време за четене, а романите, които подхващала все вървели мудни и били изкуствено разтегнати. Връчих й най-новата книга на Катрин Ръндъл, тъй като по мое лично мнение, пише страхотно. А романите за деца и юноши рядко страдат от този синдром на разтегляне и глави-пълнежи, които сякаш протакат кулминацията и гонят определен обем страници, който да оправдае цената им. Първоначалните реакции бяха от типа на „Ама тя тази не е ли детска?“ и „Не знам кога ще имам време да я довърша и да ти я върна“. „Просто я започни“ – помолих аз. Бях уверен, че останалото ще последва само. И се оказах прав! След отрицателно време книгата се върна при мен, оказа се че моята позната я е прочела на един дъх, а после дори я е купила за подарък. Думите й бяха, цитирам, „Ако попадах по-често на книги като тази сигурно нямаше да спирам да чета!“.

Да, Катрин Ръндъл може да има този ефект върху хората. И ако сте чели нещо нейно, едва ли ще се чудите защо. А ако не сте – прочетете и вие „По покривите“ и ще разберете. Ръндъл е писателка, която с думи може едновременно да те обвие в топло, уютно одеяло и да те изправи на нокти, рамките на една и съща страница. Местата и събитията, предадени през артистичната й призма се превръщат в чиста проба разказваческа магия. Героите й дишат, направо пулсират от живот. Протагонистите й са силни, ярки, запомнящи се, вдъхновяващи, достойни да бъдат модели за подражание. Драмата, действието и хумора са превъзходно преплетени. Историческото и въображаемото вървят ръка за ръка.

„По покривите“ е прекрасно приключение в историческа обстановка, което ще ви накара да прелетите шеметно над Париж от една отминала епоха, да усетите опасността и романтиката, да затаявате дъх всеки път, когато съдбата на Софи и Матео е поставена на карта, и да го изпускате с облекчение, когато героите успяват. За разгадаването на някои мистерии са нужни не само съобразителност и смелост, но и искрена вяра.

Още за книгата: https://vakon.bg/po-pokrivite/

Катрин Ръндъл е родена през 1987 г. и е живяла в Лондон, Брюксел и Зимбабве. Носител е на множество награди за детска литература, сред които Waterstones Children’s Book Prize и Boston Globe-Horn Book Award. Тя е член на научното дружество за ренесансова литература към колежа „Ол Соулс“ към Оксфорд. Романът „Изследователят“ е първата и книга, издадена в България от издателство „Таралеж“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s