„Ще ида с Ванеса. Разказ за една малка добрина“ е безценна книга. Дело на съпрузите Себастиан Косе и Мари Помпюи (известни повече като Кераскоет), илюстратори на така любимата ни „Момиче Буболече“, и отново реализирана безупречно на български от изд. „Дакелче“, „Ще ида с Ванеса“ е едно от онези редки издания, за които няма нито долна, нито горна възраст. Не можете да споделите тази история прекалено рано с децата си. Поредицата илюстрации, изграждащи този нежен, невербален наратив казват всичко. Те предават една истинска история, вдъхновила създателите на книгата. Те предават емоции. Предават идеи. Предават послания и ценности, които всеки родител би искал да предаде на децата си. Не можете да споделите тази история прекалено късно. Защото никога не е късно да потърсиш помощ, подкрепа, приятелство… Или да ги получиш. И преди всичко – никога не е късно да ги предложиш на този, който се нуждае от нея. „Ще ида с Ванеса. Разказ за една малка добрина“ е прекрасна книга, която не разчита на думите, но ще ви остави без думи.

Вдъхновена от истински случай, Ще ида с Ванеса говори единствено с картини за чувствата на безпомощност и справедливост, които децата усещат. Ванеса е новото момиче в училище, което се превръща в обект на подигравки от страна на свой съученик. Друго момиче забелязва това и решава да застане на страната на справедливостта и приятелството. Визуален разказ за това как една малка добрина може да вдъхнови цялото общество. Великолепните и нежни илюстрации на Кераскоет изцяло запълват отсъствието на думи и помагат на историята да се разгърне върху белия лист. На последната страница има кратко ръководство за родители, учители и деца, които са се сблъскали с агресия и несправедливо отношение.

„Ще ида с Ванеса. Разказ за една малка добрина“ е образец за това как чрез универсалния език на изкуството един талантлив творец може да изкаже много и да достигне до всеки. Свалям шапка на изд. „Дакелче“, не само за безпогрешния подбор на книгите, които издават, но и за смелостта да отъпкват пътеки! А „Ще ида с Ванеса“ е своеобразен пионер за родното книгоиздаване.

За първи път срещам у нас книга, разчитаща единствено и само на илюстрациите като изразно средство, и издадена в галещо сетивата, луксозно книжно тяло. (Тук благодаря на Албена Попова, която ми напомни за друга прекрасна тиха книга – „Балконът“.) Всички добре знаем за ширещите се в България предубеждения сред редица родители и читатели, че стойността на книгата зависи и се измерва в количеството текст. Но щом имаме книги като тази, значи явно читателската аудитория узрява и възприема идеята, че четенето не се свежда единствено и само до четене на текст.

Уверявам ви, че работата на Кераскоет не се нуждае от думи и говори повече от достатъчно. В самото начало има кратко разяснение кои са персонажите и каква е ролята им, колкото да установим художествената условност за най-малките читатели. Но всичко, което предстои е една изразителна серия рисунки, безсловесен комикс, разказващ простичка, но трогателна, смислена и докосваща сърцата и умовете история. История, в която всеки един от нас би могъл да бъде участник в даден момент от живота си. Понякога в ролята на жертва, друг път в ролята на подаващия ръка… а дали не и в ролята на агресор? (Себастиан Косе и Мари Помпюи се стараят всячески да изкоренят възможността да последното и да ни дадат механизми, чрез които да помагаме на себе си и ближните.)

Разбира се, като всяка мъдра книга, „Ще ида с Ванеса“ също може, трябва и ще се превърне в начало на диалог. Диалог с децата. Диалог между децата. Диалог със самите нас. А в помощ на диалога, в края на книгата има една по-дидактично ориентирана страница, разделена на две части. Първата част е адресирана към децата и е озаглавена „Как да помогнеш на дете, което тормозят“. Втората част се обръща към възрастните, предоставяйки им кратък списък на думи и изрази, които да бъдат използвани в обсъждане на книгата. Принципно разбираема за нас лексика, но определено такава, с която трябва да запознаем и подрастващите: агресия, безразличие, застъпвам се за някого, обект на тормоз, обида, правя си шега, смелост, тормоз. Българското издание е подобаващо адаптирано, включващо номера на Националната телефонна линия за деца (116 111) и уебсайта https://116111.bg с информация по темата.

Във възторг съм от „Ще ида с Ванеса. Разказ за една малка добрина“. Това е една хем топла и артистична книга, хем тъй важна и нужна. Тя ще развие както визуална (и комикс!) култура у най-малките, така и емоционална интелигентност, толерантност, емпатия… Радвам се, че подобни издания достигат и до родните книжарници. Защото, както е казала Малала Юсафзай: „Нашите думи могат да променят света“. Но на същото са способни и рисунките.

Още за книгата: https://dakelche.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%d1%89%d0%b5-%d0%b8%d0%b4%d0%b0-%d1%81-%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b0-2/

Кераскоет е творческият тандем на съпрузите Себастиан Косе (р.1975) и Мари Помпюи (р.1978). Двамата са илюстратори на „Момиче Буболече“, издадена от Дакелче (2020), както и на високо оценявания графичен роман „Beautiful Darkness“ („Красивият мрак“), написан от Фабиан Велман и Мари Помпюи. Силно впечатлени от книгата им „Paul and Antoinette“ („Пол и Антоанет“), от „Къркъс Ревюс“ наричат работата на илюстраторите „чиста прелест“. Двамата са илюстрирали и „Malala’s Magic Pencil“ („Вълшебният молив на Малала“) от Малала Юсафзай.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s