„Рибко – разказвачът на истории“ (изд. „Жанет 45“) е поредният чаровен персонаж в богатата галерия от герои на световноизвестните създатели на детски книги Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър. Познаваме формата, познаваме визията, познаваме стила… Но никога не знаем какъв ли нов сюжет и какъв ли неочакван край са ни приготвили британската писателка и немският илюстратор. А краят тук е наистина непредвидим! Това, което започва като подводна версия на „Лъжливото овчарче“ скоро се превръща в игрива възхвала на въображението и творчеството, която завършва направо като мета-книга за най-малките. „Рибко“ е истински хит по всички параграфи, отново в превод на Мария Донева.

Всеки ден Рибко закъснява за училище, и всеки ден разказва някаква различна история на учителката си. Но дали наистина е яздил водно конче? Наистина ли е срещнал русалка? И кой ще му повярва, когато попадне в мрежата на рибарите? Всяко дете ще изпита симпатия към тази малка рибка с голямо въображение! Ако и вие насърчавате децата си да развиват своето въображение, а после им се сърдите, че си съчиняват истории и не можете да различите кое е измислица и кое наистина се е случило, вземете „Рибко“ и я прочетете сто пъти на глас. Будното въображението е дарба и може да ни помогне във всякакви опасни и непредвидими ситуации. Рибко ще спечели симпатията и обичта на цялото ви семейство!

Кой не е закъснявал за час? Кой не е съчинявал извинения, с които да се измъкне сух от водата? Е… в случая с Рибко този израз не е особено на място. Все пак, неговото училище е ПОД водата. Но да не се отклоняваме. Работата е там, че Рибко закъснява най-редовно. И при всяко закъснение има нова невероятна история, която да оправдае забавянето му. Русалки-спасители, препълнени с едра риба рибарски мрежи, потънали кораби… Това са само част от фантастичните тропи, с които Рибко разкрасява своите преживявания. Защото никой не вярва на неговите измишльотини, нали?

За всички, които очакват накрая люспестият протагонист „да си получи заслуженото“ – явно не познавате Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър! Тези двамата са готови винаги да ви изненадат, а въображението им е по-буйно и от това на самия Рибко. Не вярвате ли? Отправяме ви едно предизвикателство тогава. Опитайте се да отгатнете финала на „Рибко – разказвачът на истории“, но… без да шмекерувате и да надзъртате на последната страница!

Тази пъстра книга изобщо не се кани да осъжда сурово разказването на врели-некипели. Дори напротив! Тя показва на децата силата на фантазията, която може да бъде впрегната не единствено и само за да избягаме от отговорност, но и за да си помогнем в трудна ситуация, да спасим себе си или приятел, или пък… да развличаме околните и да превърнем света в едно по-интересно и вълшебно място. Точно както правят Доналдсън и Шефлър всеки път!

Още за книгата: https://janet45.com/p/6321-%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%BA%D0%BE

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s