Ако сте сред многобройните и дългогодишни почитатели на Грузулака и компания, ако четете и редовно си препрочитате красивите римувани книги на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър, то може би си мислите, че дуото вече няма с какво да ви изненада. Вие чисто и просто очаквате още топли усмивки и вдъхновяващи обрати от всяка нова тяхна книга. И въпреки, че винаги очакваме новите им приказки не просто с отворени обятия, а и с доста високи очаквания… Ето на! Този път очакванията ни не са оправдани. Те са многократно надскочени! „Охлювът и китът“ (изд. „Жанет 45“) е една от най-любимите ни книги на знаменитото дуо. Трогателните приключения на едно мъниче с приключенски дух и неговия огромен пръв приятел звучат прекрасно и на български, благодарение на поетесата Мария Донева.

Охлювът копнее да види света и тръгва на стоп, качен на опашката на кита. Заедно те отиват на невероятно пътешествие, виждат айсберги и вулкани, акули и пингвини, и охлювът се чувства съвсем малък и незначителен на фона на огромния свят. Но когато китът попада в капан на един бряг, точно мъничкият охлюв е този, който успява да открие спасение. Прекрасна история за мечтите, пътешествията и приятелството!

***

Това е скала стръмна, тъмна, корава.

Това пък е охлюв с мечта да отплава.

Разхождал се той по брега, по скалата,

загледан в морето, във фара, в платната.

Въздишал дълбоко, обзет от мечти

и тихо си казвал, нечуто почти:

– Ах, колко голям и красив е светът!

И как ми се иска да тръгна на път!

Само истински майстори на перото и четката могат да сътворят тъй чудесна книга, която хем искрено забавлява, хем ненатрапчиво и с лекота говори на децата по толкова много теми. Е, какви пък ще да са тези теми, ще попитат някои. Та нали все пак говорим за небивалици за охлюв, обикалящ света на опашката на кит?

Охлювчето обаче е олицетворение на смелостта и вярата в мечтите, на приключенския дух и стремежа към нови хоризонти, на любопитството и себеотрицанието. Докато охлювчето се възхищава на красотата на света и мечтае да го опознае, неговите събратя гледат с насмешка на всичко това и са доволни да пълзят в ограниченото си кътче. Но като всички пионери и откриватели, охлювчето следва своя път. Да си различен понякога е самотно… Но не и когато си в компанията на кит!

Как едно мъничко животинче успява да привлече вниманието на могъщ морски титан? С изобретателност и собствени сили! Със същите средства охлювчето успява не просто да се отблагодари на кита за добрината, но и да спаси живота му когато той засяда в плитчините, подплашен от джетовете и моторните лодки на хората…

И ето, че освен за приятелство и откривателство, „Охлювът и китът“ ни напомня и за взаимоотношенията между човека и природата, обръща внимание на влиянието ни върху околната среда – както негативно, така и позитивно…

Римите този път са особено плавни. Езикът е хем игрив, хем истински поетичен. Колкото до илюстрациите, те са наистина пищни и изразителни, претворяващи възхитителното морско дъно и далечни кътчета на света, но в характерния стил на Шефлър, който не може да бъде сбъркан. „Охлювът и китът“ е изключително добра детска книга, която работи на всички нива!

Още за книгата: https://janet45.com/p/8042-%D0%BE%D1%85%D0%BB%D1%8E%D0%B2%D1%8A%D1%82-%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s