Искате ли да се докоснете до книга, чиито илюстрации се доближават до вълшебната красота на картините, които зимата рисува със скреж по стъклата на прозорците? Искате ли истории, които да четете на уютно и топло, които да накарат дългите зимни нощи да изглеждат кратки и изпълнени с магия и приключения? „Зимни приказки от цял свят“ (изд. „Хермес“), написана от Дон Кейси и илюстрирана от Зана Голдхок, е книга-бижу и идеален коледен подарък за малки и пораснали деца. Измежду осемнадесетте истории от близо и далеч, специално подбрани от създателите на книгата, е намерила място и една любима родна класика. Любопитно ли ви е да разберете коя наша приказка се е наредила до Братя Грим, Ханс Кристиан Андерсен и Е. Т. А. Хофман?

Е, хайде, няма да ви държим в напрежение! Българският принос в сборника „Зимни приказки от цял свят“ е „Дядовата ръкавичка“. И както изтъква Дон Кейси, „този сюжет се среща във фолклора на повечето славянски народи“, но „в настоящото издание е поместена римуваната версия на българския писател Елин Пелин, отпечатана за първи път в сборника „Гори Тилилейски: Приказки за деца, наредени в стихове“ (изд. „Хемус“, 1919 г.)“.

„Дядовата ръкавичка“ е сред любимите ми римувани приказки, ярък спомен от детството, наред с „Работна мецана“ и „Гъбарко“. Страшно ми е любопитно да открия сборника „Зимни приказки“ в оригинал, на английски, и да видя как звучи превода на Елин Пелин!

Колкото до българското издание, обект на тази статия, то не се и съмнявам, че мнозина ще се влюбят в книгата от пръв поглед и ще й отредят специално място в домашната си библиотека. Трудно е да устои човек на тази омагьосваща корица! А и многобройните цветни вътрешни илюстрации по нищо не й отстъпват. Българските читатели вече са имали възможността да се насладят на работата на Зана Голдхок по „Сдружението за вълшебните еднорози. Официален наръчник“ от Селуин Е. Фипс.

Да четем нов том с нейни рисунки, при това толкова скоро, е наистина повече от приятна изненада. Стилът на известната британска художничката подхожда невероятно добре на включените сюжети. Повече от илюстрациите й за „Зимни приказки“ можете да откриете тук: http://www.zannagoldhawk.co.uk/childrens-illustration.html

Подборът на приказките също ми допадна изключително много. Открих някои от любимите си приказки, като „Снежната царица“, „Дванадесетте месеца“ и „Кралят мечок“. Изненадах се от присъствието на „Снежанка“, но не тази със седемте джуджета, а „Снегурочка“, вдъхновила пиесата на Александър Островски с музика от Чайковски. И като споменахме Чайковски, на „Лешникотрошачката“ също е отредено подобаващо място в сборника.

Деца от всички възрасти ще изпитат истинска наслада от прочита на тази пълна с красота, мъдрост и чудеса книга, а ценителите на фолклора, легендите и приказното ще открият прекрасен списък с източниците на всяка една от историите, поместен в края на книгата.

Още за книгата: https://ikhermes.bg/zimni-prikazki.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s