Дж. Г. Балард, авторът на провокативните фантастични трилъри „Небостъргач” и „Катастрофа“, ни поднася друга своя мрачна визия за бъдещето. Бъдеще, което днес е далеч по-близо и далеч по-правдоподобно, отколкото е било през 1962, когато „Удавеният свят“ (изд. „Сиела“) излиза за първи път. Глобалната екологична катастрофа, която стопява поясите се превръща в катализатор на повсеместен упадък. Крах на цивилизацията ни. Майката природа продължава да си отмъщава чрез смъртоносни мутирали създания. Доскорошните бетонни джунгли се превръщат в съвсем истински такива. Дали и човекът ще трябва да се поддаде на закона на джунглата, за да оцелее и оцеляване ли е всъщност загубата на човещина и завръщането към зверското?

В близкото бъдеще светът се е завърнал в миналото… Радиационните лъчения на Слънцето и глобалното затопляне са разтопили полярните шапки. Климатът напомня на тропическите условия от праисторическата епоха, гъста растителност е превзела руините на цивилизацията, свирепа и мутирала фауна дебне из мочурливите земи, някога величавият Лондон е наводнен. Няколко учени обаче ще се изправят пред този жесток естествен отбор и ще се опитат да се преборят с безмилостните му правила. В процеса обаче ще настъпи зловеща и неочаквана промяна – както на физическо, така и на психологическо ниво… защото с рухването на градската инфраструктура може би необратимо е започнало да рухва и самото човешко битие. С излизането си „Удавеният свят“ катапултира името на Дж. Г. Балард във висшата лига на спекулативната проза. Обявен за един от най-силните и запомнящи се литературни гласове в сферата на новата научнофантастична вълна, британецът бързо се утвърждава като автор, който използва жанра само като отправна точка – всичко останало е солиден и неръждаем комплект от прогнози и коментари, които карат всеки читател да се чувства по-близо до истината и по-подготвен за бъдните дни… колкото и мрачни да са те!

Върховете на някогашните горди сгради днес стърчат над водата. Кръвожадни влечуги дебнат из буйната растителност. На екватора е ад. Лондон почти се е превърнал в лагуна – дом на огромни игуани, огромни комари още огромни, кръвожадни страхотии. Апокалипсисът сякаш ни е върнал в епохата на динозаврите. Струва си човек да прочете „Удавеният свят“ дори и само заради сцената на действието. Прекрасен сетинг, интригуващ и пищно описан! Романът на Балард като нищо може и да е бил сред историите, вдъхновили художника Mark Schultz при създаването на неговата знаменита комикс поредица „Xenozoic Tales“ (по-позната у нас под формата на аркадната игра „Cadillacs & Dinosaurs“).

Вместо да впусне героите си в някое типично pulp приключение обаче, Дж. Г. Балард засяга случващото се в главите им. Колкото действие, толкова и интроспекция. Интелектът ли е по-силен или първобитните ни инстинкти? Дремещото от векове, потисканото, изтласканото в дебрите на подсъзнанието… сега започва да се събужда и да изплува. Наистина не очаквах да открия толкова психологически елемент в кратката спекулативна фантастика на автора, но определено останах приятно изненадан от присъствието му.

„Удавеният свят предлага много повече от обичайното противопоставяне на добронамерени учени и подивели мародери, на което сме се нагледали в постапокалиптичните филми. Въпреки това, съвсем лесно е да си представя съдържанието на романа като откачена, нискобюджетна лента с бунтарско-експериментален чар и лек психиделичен привкус, нещо в стила на Роджър Корман. От днешна гледна точка, част от фабулата може да звучи леко клиширано или леко ретро, но тъй като Балард е хвърлял социален коментар с пълни шепи, част от по-остарелите пасажи днес си звучат направо като част от сатирата. (Или пък може би винаги са били?)

Остава ни да четем и да гадаем. И да се молим, че все още можем да предотвратим сбъдването на мрачното пророчество на Балард.

Още за книгата: https://www.ciela.com/udaveniyat-svyat.html

Други отзиви: https://knigolandia.info/book-review/udaveniyat-svyat/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s