Големи идеи, поднесени с малко хумор. Диалог за голямото значение на малките неща. Големи илюстрации с малко думи. Откраднете си поне малко време за голямото удоволствие, което е книгата „Голямата панда и Малкия дракон“ (изд. „Изток-Запад“, превод: Вера Янчелова). Джеймс Норбъри ни поднася едно уютно, спокойно книжно кътче, в което читатели от всички възрасти могат да се изгубят или по-скоро – отново да се намерят. Единственото, което може да направи тази мъдра книга по-стопляща е съпътстваща чаша ароматен чай.

Двамата приятели пътуват заедно през годишните времена – денем и нощем, в дъжд и пек. Докато странстват сред природата, те откриват надежда и вдъхновение в заобикалящия ги свят, като си дават сметка, че и след най-мрачните дни пак ще настъпи пролет. Почувствайте успокоителното влияние на Голямата панда, който ни припомня истински важните неща, докато се наслаждава на обикновените моменти. Проучете околната обстановка с любопитството на Малкия дракон, който може да е дребен на ръст, но има голямо сърце. Станете част от пътешествието през вечно сменящите се сезони, докато двамата приятели се учат как да живеят за момента, да се справят с неувереността си и да преодоляват трудностите в живота. Вдъхновен от философията на будизма, Джеймс Норбъри е въплътил в тези ексцентрични персонажи идеите, които са му помагали и в най-тежките моменти.

Ако животът ти поднесе лимони – направи си лимонада. А ако ти поднесе пандемия? Намери пандата! Точно това е направил и Джеймс Норбъри, както разбираме от думите му в края на „Голямата панда и Малкия дракон“. Ковид 19 прекъсва контактите му с хора, нуждаещи се от помощ. Паузата в самарянската му дейност обаче се превръща в нещо крайно позитивно, когато Джеймс започва да рисува и пише. Резултатът е тази книга, стъпила върху будистката философия, но предаваща я по съвършено простичък и същевременно – красив начин.

„Голямата панда и Малкия дракон“ скитат заедно из красиви пейзажи с източна екзотика. Голямата панда е олицетворение на дзен спокойствието… и здравословния мързел. Малкият дракон е действието и искрата. Двамата са си лика-прилика. Преминавайки през сезоните, те откриват спокойствието в бурите, силата на споделеното приятелство и… редица приложения на листата.

Прочитът на книгата сам по себе си действа до известна степен като медитация. Красивите рисунки са изпълнени със спокойствие, топлина и мекота. Съпътстващите ги думи ни припомнят, че на човек (или пък панда, или пък дракон…) съвсем не му трябва чак толкова много, за да се почувства истински щастлив. Достатъчно е да погледне на правилното място и с правилната нагласа, за да открие частица несъвършено съвършенство.

Симпатичните персонажи и леко комичните понякога ситуации карат „Голямата панда и Малкия дракон“ да се чете с особена лекота и донякъде да звучи почти като комикс. Ако обичате философията на Снупи или Калвин и Хобс, то и това дуо ще ви се понрави. А ако нямате идея за какво говоря… не се притеснявайте. Просто хванете пандата и дракона за ръка и тръгнете с тях на път. Акварелът, мастилото и малкото думи тук казват всичко, което е необходимо.

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/golyamata-panda-i-malkia-drakon

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s