Няма скрито-покрито! Поредицата на Катрин Арден „Скришни места“ вече е трилогия, а новия том от сагата на Оли, Брайън и Коко се нарича „Черни води“ (изд. „Orange Books“). Знаем, че ще го посрещнете с усмивка! Но и този път завръщането на Усмихнатия няма да е повод за радост за нашите герои… А на тях им беше крайно време за заслужено бягство от клаустрофобичните пространства, превърнали се в сцена на толкова много ужас. Но кой да предположи, че едно наглед съвсем невинно пътуване по вода ще се превърне в началото на нов кошмар? (И в продължението на една от най-грабващите детско-юношески книжни хорър серии!)

Оли, Брайън и Коко вече няколко пъти успяват да надхитрят усмихнатия мъж. Но той отново се завръща в живота им и този път те трябва да намерят начин да се отърват от него завинаги. Досега това да стоят заедно и да избягват отдалечени и съмнителни места, им помагаше, но постоянните притеснения и тревоги се отразяват на приятелството им. Затова, когато бащата на Оли и майката на Коко предлагат да идат на “весело” пътуване с лодка по езерото Шамплейн, трите деца усещат леко притеснение. От доста време късметът не е на тяхна страна по време на пътуванията им, а сега нещата ще са и още по-лоши, тъй като на борда на лодката ще е техният съученик Фил, с когото не се разбират особено. А когато езерно чудовище прави лодката на пух и прах и те корабокрушират на мистериозен мъглив остров, децата отново трябва да вземат нещата в свои ръце. И този път да се приготвят за жертви.

Винаги е голямо удоволствие да си отново в компанията на любими персонажи, особено на харизматични симпатяги като Коко, Оли и Брайън. Хлапаците на Катрин Арден наистина успяха да ми влязат под кожата още с първата книга, нищо че отдавна не съм им на годините и вероятно не се вписвам особено в основната читателска аудитория на поредицата „Скришни места“. И макар, че приятелите отново ще действат отборно, този път акцентът пада върху Брайън. Читателите ще имат възможността да го опознаят по-добре, а заедно с това и да се привържат още повече към него. Неговата стара дружка Фил пък се е захванал да рисува плашила… А това просто няма начин да е на добре! Е, мрачните поличби много скоро се сбъдват.

Както сигурно ви е подсказала и магнетичната корица, този път Катрин Арден се е опитала да избяга от рутината, в която изпадат много тийн поредици и ни предлага едно приключение, чието действие се развива на съвсем различно място от това, с което сме свикнали от „Скришни места“ и „Мъртви гласове“. Сега чудовището е под вълните, а триото ни се оказва съвсем откъснато от света – на зловещ, обгърнат в мъгли остров.

А ако това не ви стига, има още потънали кораби и куп свръхестествени проявления на злото, пред които триадата протагонисти ще бъде изправена. Арден отново е подбрала любими настръхващи тропи и ги е съчетала с динамичен, увлекателен стил и чудесни обрати. Макар, че „Черни води“ леко бледнее пред „Скришни места“ и „Мъртви гласове“ (предшествениците й бяха някак си по-напрегнати и правдоподобни), третата част също няма да разочарова феновете. И добре, че до 2022 остават броени дни, тъй като финалът на този роман ще ви накара да очаквате с нетърпение следващия, обещан ни за догодина!

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/cherni-vodi.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s