Познавате ли книгите на Мария Тереза Майя Гонзалеш? Макар, че на български има издадени редица заглавия на португалската писателка, те май остават незабелязани от доста читатели. А това е наистина жалко, както вече се убедих, прочитайки няколко нейни книги. Днес съм решил да ви споделя впечатленията си от нейната повест „Приятна ваканция, Мигел!“ (изд. „Светулка 44“, превод: Маргарита Дренска). Запознайте се с Мигел. Той е нацупен 15-годишен тийнейджър от големия град. Родителите му са разведени. Майка му е създала ново семейство далеч от него, а баща му май е на път да направи същото. Той поема на меден месец до Бразилия с новата си съпруга, а Мигел… Той не е включен в плановете. Момчето е поверено на грижите на леля си Мег, известна повече като „лудата ирландка“. Мигел се озовава в дълбоката провинция, в компанията на една ексцентрична, пенсионирана ветеринарна лекарка. Но леля Мег съвсем не е отшелник. Тя се грижи за множество изоставени, изгубени и ранени животни, най-вече кучета. При това не е сама в делото си. Дали Мигел ще успее да се впише на това съвършено ново и различно място? И иска ли всъщност да го направи? В началото на сюжета, заглавието „Приятна ваканция, Мигел!“ звучи като едва ли не саркастично пожелание. Но накрая ще се окаже, че това действително е била най-хубавата ваканция в живота на тийнейджъра. Едно лято, което ще го научи на много и ще го промени завинаги.

Мария Тереза Майя Гонзалеш е позната на българските читатели със своя бестселър „Луната на Жуана“, издаден у нас през 1997 г. от ИК „Светулка 44“. Книгата откроява с болезнена острота родителската отговорност за безсилието на децата ни да се справят с драматичните проблеми на своето ежедневие и досега е претърпяла в Португалия 17 издания! В „Приятна ваканция, Мигел!“ авторката отново се обръща към живота на подрастващите. Този път тя изследва проникновено и мъдро техните неподправени, почти сетивни усещания от сблъсъка с първите житейски трудности, стремежа им да опознаят себе си и да определят отношението си към заобикалящия ги свят, към величието на природата, към красотата на първите им интимни трепети и мечти. Повестта вълнува с позитивния патос на човешката вяра в доброто и щастието!

„Приятна ваканция, Мигел!“ е подходяща за всички възрасти – една много сладка книга, без да е излишно сладникава. При все, че има не една и две истории за това как младеж се озовава в провинцията и далеч от родителите си, и бивайки откъснат от зоната си на комфорт научава важни житейски уроци, тази повест не е никак скучна. Праволинейна? Да. Дори предвидима. Вероятно и юношеската аудитория би предрекла как ще се развие всичко. И все пак прочитът на „Приятна ваканция, Мигел!“ е толкова увлекателен и приятен! Нещо повече, произведението на Мария Тереза Майя Гонзалеш е светло, оптимистично, стоплящо и трогателно. Накрая не искаме да се разделяме с леля Мег и компания, точно както и на самия Мигел не му се тръгва от дома й.

Казано накратко, това е една кратка, непретенциозна, наглед дори семпла история, но затова пък написана увлекателно и с много сърце. Авторката ни дава да разберем защо Мигел е ядосан на света. Той не е порицан за младежките си грешки. Тревогите и емоциите му не са омаловажени. Промяната му става естествено и убедително. При това не без намесата на едно гордо, открито и борбено момиче – Тес. Нейният образ също не е идеализиран, и тя ще свикне да не бъде тъй крайна и бърза в преценките си за хората… А аз пък кой знае защо, през цялото време си представях мъдрата, принципна, проницателна, човечна и всеотдайна леля Мег като Джейн Гудол!

Книгата все още се намира по онлайн книжарниците, а вероятно и в някои физически такива. И наистина си заслужава човек да се сдобие с нея, особено пък срещу символичната корична цена от 3.50 лв.

Сайтът на „Светулка 44“: https://svetulka44.com/

„Светулка 44“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0-44-1524925231140332/

Книгата в книжарници „Сиела“: https://www.ciela.com/prijatna-vakancija-migel.html

2 thoughts on “„Приятна ваканция, Мигел!“ от Мария Тереза Майя Гонзалеш

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s