Нийл Шустърман, който доби голяма популярност у нас със своята мрачна YA трилогия „Дъгата на косата“, се завръща с нова, необичайна история. „Обрат в играта“ (изд. „Orange Books“) е провокативна фантастика, използваща футболното игрище като катализатор на провокативно приключение отвъд равнината на собствената ни реалност. Аш се оказва внезапно запратен някъде… другаде. Не точно тук. Отново и отново. Паралелни вселени и алтернативна история се преплитат, поставяйки под съмнение всичко, в което Аш някога е вярвал, познавал и приемал за даденост. Промяната на перспективата ще помогне на младия герой едновременно да оцени всичко, което някога е имал в живота си, но и да прозре несъвършенствата на обществото ни.

Нужен е само един сблъсък на футболното игрище и внезапно животът на Аш вече не изглежда точно по начина, по който си го спомня. Колкото и невъзможно да изглежда това, сблъсъкът го изпраща в друго измерение, и той продължава да подскача между светове, които приличат на неговия, но не съвсем. В началото промените в неговия свят са малки, но бързо излизат от контрол, когато се озовава във вселени, където има всичко, което някога е искал, такива, в които обществото е останало в капана на миналото, или такива, в които открива, че той самият е някой напълно непознат. И ако Аш не внимава, светът, който се опитва да опознае по-добре, може да престане да съществува.

Спомням си един игрален детски сериал от преди доста години, наречен „Одисеята“. В него хлапе претърпява инцидент, озовава се в болницата, в кома, а зрителите проследяват както случващото се в реалността, така и приключенията на хлапето в един алтернативен, шантав, някак странно дистопичен свят. Началото на „Обрат в играга“ ми навя приятни спомени за този сериал, но трактовката на Шустърман е много по-провокативна, зряла и напрегната, а и не се ограничава до една-единствена паралелна реалност.

Може би не сте очаквали, че сюжет за гимназист, претърпял сблъсък на спортното игрище, би могъл да накара и сума ти гимназисти (и не само!) да си блъскат главата, но ето – факт. Авторът е използвал романа си като преносител на идеи, които да човъркат съзнанието на читателите. Шустърман обръща с главата надолу клишето за безмозъчния, самовлюбен спортист. Аш се оказва някак преждевременно помъдрял, сякаш стара душа, затворена в тялото на атлет. Някои биха казали, че вече сме чели многобройни истории за избраник, хукнал да спасява света и вселената, но тъкмо там е работата – Аш не цели пряко да спаси всичко и всички. Той иска да спаси собствения си малък свят. И под „спаси“, разбирайте не просто класическото за фантастичната литература спасяване от гибел. Аш иска да спаси света си от проблемите. От всичко онова, което го гложди. От всичко, което прави света не-идеален. Дискриминация. Хомофобия. Наркотици. Тормоз. Насилие. Агресия.

А дали Аш ще успее? Ще промени/спаси ли света си? И дали световете, през които преминава искат да се променят? Или стремежът му към по-добро ще бъде възприет като вмешателство, инвазия, революция, подривен опит за разклащане на статуквото?

Шустърман поднася равни дози съспенс и храна за размисъл. Обичам, когато авторите балансират успешно между развлекателната литература и представянето на важни лични възгледи и ценности. Точно това прави той в „Обрат в играта“ – роман, който си струва да прочетете.

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/obrat-v-igrata.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s