„Диего Армандо Марадона“ (изд. „Жанет 45“) от Паоло Касталди е един от най-вдъхновяващите и артистични комикси, сред многото, които сме отразили през изминалите години. Независимо дали сте върл фен на футбола, боготворящ Марадона, дали сте ценител на деветото изкуство или пък обичате да попивате с очи стилизирани илюстрации, тук ще откриете нещо за себе си. Нещо повече, смея да твърдя, че това е един от малкото комикси, които са способни да се харесат на почти всякакви читатели, дори и тези, които принципно избягват (или дори пренебрегват) графичните романи. При това различните читатели ще харесат тази творба по различни причини. „Диего Армандо Марадона“ е работа на зрял творец, който разказва история с почти по детински искрено обожание. Резултатът от тази нетипична комбинация е не просто любопитен, а направо красив.

Единайсет: толкова са играчите от един отбор на терена; толкова са докосванията на топката, с които Диего Армандо Марадона (1960–2020) надиграва английската защита и вкарва Гола на века на 22 юни 1986 г.; толкова са и главите в тази книга. Нейният автор Паоло Касталди (1982) разказва знакови моменти от живота на несравнимия аржентинец в рисунки и текст, възхита и признателност, факти и фантазия. В приложение: биография с най-важните събития от шестте десетилетия на Марадона, както и препратки към книги, песни, филми и дори едно вино с неговото име.

Издателство „Жанет 45“ продължава да внася свежест и разнообразие на родния комикс пазар, за радост на всички, които предпочитат европейския артхаус комикс пред по-комерсиалните западни издания. Но ми се струва, че „Диего Армандо Марадона“ в частност, би се харесал и на вторите, тъй като е изключително лек, приятен за четене и ненатоварващ, без да е елементарен или повърхностен.

Ще си позволя да цитирам тук преводачката Нева Мичева: „Ако Марадона ви вълнува по която и да било причина (като отличен футболист, като легенда за онеправданите, като спорна личност), този комикс е за вас – един сърдечен спомен с много лично отношение и куп съществена информация. Ако Марадона не ви вълнува, а и футболът не ви е от най-важните теми, комиксът пак може да е за вас – колкото и да е личен (като любовно обяснение на Касталди), в него косвено се вижда много повече от съвремието и човешката ни природа, отколкото в много книги, намислени специално да ги показват и разкриват.“

Би могло да се каже, че това е втори спортен биографичен комикс на „Жанет 45“ след „Затопек: …не можеш ли повече, ускори темпото!” от Ян Новак и Яромир 99. Паоло Касталди обаче действа много по-различно от своите чешки колеги. И то не само що се касае до радикалната разлика във визията на двете издания. Касталди също засяга нееднократно редица исторически, социални и политически аспекти, тясно свързани с успехите на Марадона на терена, но преди всичко, той ни ни представя един изпълнен с благоговение и сладка носталгия графичен наратив. Това е по-скоро дълбок личен поклон, стремеж към отдаване на почит в поредица панели, отколкото опит за изчерпателен биографичен комикс. Има няколко изключително човешки и трогателни моменти, уловили човечността и красотата на малките моменти и големите жестове.

Авторът си е дал много свобода, като дори е вмъкнал самия себе си в страниците, превръщайки за известно време комикса си в мета-комикс. Позволил си е дори да срещне Марадона със Брадата… Но сюрреалистичното и символизмът не тежат нито за момент. Няма и помен от претенциозност. Има само всеотдайност и признателност. Касталди е обвил своя идол в митичен плащ от щрихи. Всичко провокативно или скандално около личността на знаменития футболист е изоставено, завоалирано или единствено леко загатнато. Всички грешки са простени. Останал е неопетнения, идеализиран спомен. Останал е ореолът. Защото не винаги е хубаво да развенчаваме героите си. И защото някои герои заслужават опрощение.

От „Жанет 45“ издадоха „Диего Армандо Марадона“ не просто изпипано (с майсторски превод от Нева Мичева и визуална адаптация от Кирил Златков), но дори в две версии – печатна и ръкописна, с различни корици.

Още за двете версии на изданието:

https://janet45.com/p/7944-%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B3%D0%BE-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0

https://janet45.com/p/7947-%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B3%D0%BE-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B0

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s