Искало ли ви се е някога да видите българска приказка или детски роман, реализирана като високобюджетна кино адаптация, с пищна сценография и спиращи дъха специални ефекти? Задавали ли сте си въпроса как би изглеждала една лента от калибъра на филмите за Нарния или Хари Потър, но адаптираща например… „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“? Кой знае дали някога ще имаме удоволствието да видим подобен филм. Но за момента може би най-близко като визия до един такъв филм би било новото издание на класиката на Елин Пелин от изд. „Хермес“. Луксозната книга е илюстрирана от художника Борис Стоилов, който сякаш е създавал концептуални рисунки за игрална екранизация.

Любимата история на поколения читатели в ново луксозно издание! Непослушното хлапе Ян Бибиян по цял ден скита и се чуди каква поразия да направи. Единствен другар в игрите му става дяволчето Фют. То отвежда малкия пакостник в омагьосаното царство на Мирилайлай. Ще успее ли рошавият немирник да победи злия магьосник и да се върне при обичните си родители?

Това е една от големите сили на любимите фантастични книги. Те могат да бъдат визуализирани многократно по коренно различни начини. Едни и същи думи будят съвършено различни картини във въображението на отделните читатели. А ако тези читатели са и художници, които решат да споделят с останалите своята визия? Толкова по-добре!

„Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ е една от книгите, за които сме писали най-често на блога „Книжни Криле“ през последните пет години. Като една от най-големите детски класики на родната литература, романът на Елин Пелин се радва на редовни преиздания, често с нови илюстрации. Представяли сме ви какво ли не – от оригиналните илюстрации на Минчо Никифоров, през пъстрата интерпретация на Биляна Караманолева, до разкошното юбилейно и с артистичните илюстрации от Дияна Нанева. Спомнихме си и за комиксите от сп. „Дъга“, нарисувани от Р. Манчев. А ето, че дойде ред да включим в галерията и Борис Стоилов!

Ако си падате по фотореалистичния стил на художника, то и работата му по „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ едва ли ще ви разочарова. Дизайнът на героите е свеж и модерен. Гардеробът на Ян Бибиян и дяволчето Фют хем пасва на персонажите, хем не може да бъде сравнен с нищо от предходните им интерпретации. Калчо е като оживяла, незавършена скулптура. Рогатите, облечени в кожи дяволи са като създания, сътворени от холивудско студио за грим и специални ефекти.

Още за книгата: https://ikhermes.bg/jan-bibijan-1.html

Още от Борис Стоилов: https://bstoilov.wixsite.com/borisstoilov

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s