Сър Куентин Блейк! Не просто художник, а жива легенда на детската илюстрация. Стил, който не може да бъде сбъркан. Палави, свободни щрихи. Изразителни мастилени петна. Отказващи, да останат в очертанията акварелни цветове. Не просто характерна визия, а запазена марка. И след като е невъзможно да мислим за Роалд Дал, без да се сетим и за Куентин Блейк, дали можем да мислим за Куентин Блейк, без да се сетим за Роалд Дал? Защото освен като художник, Куентин Блейк най-накрая ще се изяви пред българските читатели и като автор! Ако ви се намира каска под ръка, сложете си я. И задължително затегнете коланите. Защото с гръм и трясък се задава „Госпожа Армитидж. Кралицата на пътя“. Смеете ли да се повозите заедно с тази щура дама? Това хумористично, високооктаново приключение пристига при нас благодарение на изд. „Enthusiast”.  

Любимият художник на Роалд Дал Куентин Блейк кани всички малки читатели да се впуснат в лудо приключение с една от най-забавните му книги. „Госпожа Армитидж. Кралицата на пътя“ е заглавието, с което признатият английски карикатурист и писател дебютира и като автор в детската поредица на издателство „Ентусиаст“. Книгата идва с твърди корици и цветни илюстрации, които отлично допълват щурата и остроумна история. Сър Куентин Саксби Блейк е илюстрирал над 300 книги, включително 18 написани от Роалд Дал, които са сред най-популярните му творби. За трайния си принос като детски илюстратор той е носител на най-високото книжно признание – международната награда „Ханс Кристиан Андерсен“. Куентин Блейк е и патрон на Асоциацията на илюстраторите във Великобритания. „Госпожа Армитидж. Кралицата на пътя“ среща най-малките с една очарователна героиня, която получава неочакван подарък от чичо си Козмо – неугледна стара кола. Бързо става ясно, че има още много какво да се желае от шофьорските ѝ умения. Неслучайно Блейк посвещава книгата на внимателните водачи от двете страни на пътя. Скоро от колата не остава много, но никакви предизвикателства не могат да попречат на смелата Анастейжа да продължи своето пътуване. И в крайна сметка да открие нови приятели. Въпреки че е напълно безопасно да се докоснем до приключенията на госпожа Армитидж, от „Обзървър“ предупреждават: „Огледайте се внимателно, преди да пресечете улицата и да си купите тази книга.“

Вижте само тази книга! Не ще и дума, рисунките на Куентин Блейк са неустоими, както винаги. Малко илюстратори умеят да внесат толкова много настроение, детайл и атмосфера само с няколко загатващи щрихи. Хората казват, че дяволът е в детайлите. В случая с Куентин Блейк в детайлите е дяволитото му чувство за хумор. Но този път, Блейк го демонстрира и чрез текста!

Винаги съм обожавал ексцентрични герои с грабващи имена. Достатъчно е само да чуете името Анастейжа Армитидж и вече искате да я познавате! Що за особа е тя? О, бъдете сигурни, че ще я харесате. И ще поискате да я последвате навсякъде, досущ като вярното й куче Брейкспиър. Само не изоставайте. Защото действието на тази картинна книга се движи не просто устремено, а направо с пълна газ!

Искате да добиете по-добра представа за съдържанието ли? Добре тогава… Гледали ли сте „101 далматинци“ на Дисни? Спомняте ли си сцената, в която пощурялата от яд Злобара ДеМон (Крюела ДеВил) хвърчи бясно по пътя с шикозния си ретро автомобил? А сега заменете шофьора с една чаровна, добронамерена, завеяна и не по-малко шантава дама, а-ла Госпожица Шарлот. Такава комбинация не може да бъде пропусната за нищо на света, особено пък ако сте почитатели на британския хумор. Книгата е самостоятелна история, но е част от поредица, която би било прекрасно да видим издадена докрай на български.

Още за книгата: https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/gospoja-armitidj-kralicata-na-putia

Откъс от книгата: https://www.enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/35901-36000/35991_Enthusiast-Mrs-Armitage-Otkas.pdf

Сър Куентин Саксби Блейк (роден на 16 декември 1932 г.) е английски карикатурист, художник и детски писател. Илюстрирал е над 300 книги, включително 18 написани от Роалд Дал, които са сред най-популярните му творби. За трайния си принос като детски илюстратор той е носител на международната награда „Ханс Кристиан Андерсен“, най-високото книжно признание. Той е патрон на Асоциацията на илюстраторите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s