Спомняте ли си униксите, живите дървени кукли от приказките на Макс Лукадо, майсторски илюстрирани от художниците Серхио Мартинес и Дейвид Уензел? Преди време ви разказахме за тези причудливи дървени човечета и за две истории с тяхно участие – „Ти си скъпоценен“ и „Твоят необикновен дар”. Това обаче бяха едва първите две приказки за униксите. Сега обаче имаме възможност да прочетем и останалите, при това събрани в едно издание. Сборникът „Приключенията на Пънчинело“ (изд. „Нов човек“) съдържа шест поучителни приказки за деца – пъстри притчи, базирани на християнски, но всъщност общочовешки ценности.

Малките дървени човечета, наречени уникси, непрекъснато измислят нови начини да се съревновават. Но Пънчинело винаги е сред последните, защото все не му достига нещо, за да бъде като всички останали. Той непрестанно копнее за чуждото одобрение, иска да бъде като другите и да покаже всички свои „неща“, пренебрегвайки цената, която трябва да плати. Но Елий, майсторът резбар, винаги е там да помогне на Пънчинело да разбере, че не е необходимо да бъде като другите, за да е ценен: „Ти си такъв, защото Аз съм те направил такъв”, казва Елий. Книгата съдържа следните приказки: „Ти си скъпоценен“, „Твоят необикновен дар“, „Ех, само да имах зелен нос“, „Пънчинело и най-хубавият подарък“, „Най-доброто“ и „У дома“.

Вече сме писали подробно за първите две приказки от сборника. „Ти си скъпоценен“ и „Твоят необикновен дар“ ни въвеждат в света на униксите. Всеки един от тях е уникален, създаден с любов от мъдрия дърводелец, живеещ на хълма – майстор Елий. Разбира се, библейските алюзии са очевидни, поне за възрастен читател. Съвсем не е трудно да се направи аналогия между пастора и неговото стадо, между дърводелеца и неговите оживели творения… Това обаче съвсем не значи, че „Приключенията на Пънчинело“ е насочена единствено и само към християнските семейства. Моралът и ценностите тук са общочовешки, а със същия успех бихме могли да направим и паралели между връзките дете и родител, ученик и учител… Да, някои други съвременни книги поднасят своите послания и поуки доста по-завоалирано, оставяйки заключенията на интуицията на читателите, докато Макс Лукадо обича открито да ги излага и обобщава, най-често в диалог накрая на приказката… Но дори и по този начин, приказките са трогателни и мили.

 „Ех, само да имах зелен нос“, както можете да предположите, засяга темата за суетата, вечния стремеж да се впишем, да бъдем модерни, да подражаваме на другите. „Пънчинело и най-хубавият подарък“ говори за стойността на нематериалното, за силата на добрите намерения, на жестовете, на развития талант. В „Най-доброто“ пък униксите започват да се делят – кой от какво дърво е изработен, коя дървесина е най-качествената… Една нова особа ще всее смут сред дървените човечета. Сами разбирате – това е приказка, която осъжда дискриминацията и разделението и учи, че не произхода и цвета е важен, а сърцето и делата. А какво става, когато униксите изведнъж полудяват по многобройните кутии и топки, с които всички се опитват да се сдобият във все по-големи количества? „У дома“ представя последствията от алчността и ламтежа по още и още притежания.

Да, „Приключенията на Пънчинело“ е нравоучителна книга. Също така е увлекателно написана, с внимание и грижа към малките читатели, а и прелестно илюстрирана. И наистина си струва да бъде не само прочетена, но и обсъдена с децата.

Още за книгата: https://novchovek.com/index.php?route=product/product&author_id=54&product_id=2072&limit=50

Сайтът на Дейвид Уензел – http://www.davidwenzel.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s