Случайно родителите ви или пък баба и дядо да са ви наричали с прозвището „Глезеното Мими“ ако сте проявявали капризи като малки? Примерно, когато сте се мръщили на супата за обяд, или пък сте проявявали своеволия относно домашните задължения? Да сте били готованковци вкъщи или пък мързеланковци в училище? Е, ако не сте били „от тия“ хлапета – прекрасно. Но може би все пак сте чували подобно определение по нечий адрес. А от къде е навлязло то в езика? Къде са корените на това нарицателно? Нека си ги припомним с новото издание на „Мимето“ от Асен Босев, с оригиналните илюстрации на Борис Димовски. Издателство „Enthusiast” поднасят тази вечно актуална римувана класика на новото поколение читатели… и техните родители. Защото от време на време е наистина нужно да си припомним къде свършват здравословните грижи и започва прекомерното обгрижване.

В годините назад вероятно много деца са слушали по свой адрес тези строфи от вечната поема на Асен Босев „Мимето“, която се е превърнала в неотменна част от порастването на няколко поколения. Ето защо в навечерието на 108-мата годишнина от рождението на писателя сатиричната книжка излиза отново в оригиналния си вид с емблематичните илюстрации на Борис Димовски. Именно „Мимето“ поставя началото на амбициозната поредица на „Ентусиаст“ „От библиотеката на мама“, в която предстои да бъдат преиздадени знакови детски творби на български автори. Така съвременните малки читатели ще имат възможност да се докоснат до книжните съкровища от детството на своите родители, но и да опознаят един нов художествен свят. Колкото до историята на Мимето – за мнозина тя звучи познато, но винаги е актуално предупреждение към големите – как да се държат с малките. Според редактора на книгата Гергана Рачева тази колоритна героиня отдавна се е превърнала в нарицателно име за всички глезени деца, задушени с прекомерна обич от своите майка и татко. Историята на капризното и мързеливо дете, около което се въртят всички вкъщи, се повтаря, припомня се укорително през годините, през смях и болка… Но си остава все така ярко доказателство, че Миметата не само не намаляват, а и днес е лесно да бъдат разпознати навсякъде около нас. Затова внимавайте, майки и татковци, баби и дядовци! Защото „Мимето“ се запътва към младите читатели, за да забавлява и поучава сладкодумно и с усмивка.

Не знаем чия точно е била идеята за преиздаването на „Мимето“, но я приветстваме с възторг! За разлика от много други произведения от канона на българската детска литературна класика, които днес звучат някак архаично, точно „Мимето“ сякаш е повече в крак с времето от когато и да било. Може би това е просто илюзия в очите на днешните възрастни, отглеждащи следващото поколение, но… Сякаш днес ценностите се изменят и удоволствията се издигат в култ, а тарикатското мързелуване и използвачество се третират като далеч по-практични от качества като трудолюбие и любознателност. А до къде по-точно ще ни доведе това? Стихотворното предупреждение на Асен Босев ясно ни дава да разберем!

А със своите карикатурни илюстрации Борис Димовски засилва още повече и удоволствието от прочита, и поучителното въздействие на тази незлоблива сатира.

И накрая, една молба от нас. Дори да си мислите, че нямате „Мимета“ вкъщи… Прочетете отново тази творба. Не само на децата си, но и на самите себе си.

Още за книгата: https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/mimeto

Откъс: https://www.enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/35901-36000/35999_Enthusiast_Mimeto_otkas.pdf

Асен Босев (1913–1997) е български поет, преводач, журналист и автор на детска литература. Първите му стихотворения излизат през 30-те години на ХХ век, когато работи като учител във Врачанския край. По-късно завършва дипломация в Свободния университет за политически и стопански науки (в момента УНСС) и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По идея на Асен Босев е създаден Домът на литературата и изкуствата за деца и юноши в София. Той е един от създателите и първия председател на Българската секция на Международния съвет по детската книга към ЮНЕСКО. Освен че е носител на редица културни отличия в България, през 1986 г. е номиниран за една от най-престижните международни литературни награди – „Ханс Кристиан Андерсен“ – и оттогава е включен в почетния Андерсенов списък.

Борис Димовски (1925–2007) е едно от най-емблематичните имена в областта на карикатурата и изобразителното изкуство у нас. Завършва Националната художествена академия в София, където негов учител е Илия Бешков. По-късно работи като художник във вестниците „Труд“ и „Стършел“, в Българската национална телевизия, както и в предаването „Всяка неделя“, където рисува на живо. Борис Димовски е илюстрирал над 200 книги за деца и възрастни.

One thought on “„Мимето“ от Асен Босев, с оригиналните илюстрации на Борис Димовски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s