Мелодраматична и изпълнена с магия, сърцераздирателна и поучителна, „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс е една от онези неподвластни на времето коледни класики, към които обичаме да се връщаме всеки декември. Историята на един самотен стар скъперник, чието сърце успява отново да бъде сгрято вдъхновява поколения читатели и е била адаптирана хиляди пъти под най-различна форма. А точно посланията за състраданието, споделеното щастие и възможността да променим себе си и живота си прави този сюжет изключително подходящ и за анимационна трактовка от Дисни. (Да не говорим пък, че самият Чичо Скрудж носи името на известния герой на Дикенс!) През далечната 1983 излиза филмът „Коледната песен на Мики“, режисиран от Бърни Матинсън, един от талантливите творци, насители на наградата „Дисни легенда“. Десет години по-късно пък на български излиза и едноименната книга по филма, с илюстрации от Фил Уилсън. Тя е не само сред първите, но е и сред любимите ни Дисни издания от „Егмонт България“. И сякаш завръщането на „Сладка Коледа с Мечо Пух“ не е достатъчен повод за радост, от издателството се погрижиха тази година под елхата да намерим и ново, луксозно издание на „Коледната песен на Мики“.

Коледа е най-прекрасният празник в годината, изпълнен с топлота, добрина и вълшебство. Не и за Ебенизър Скрудж – най-богатия, най-стиснатия и най-пресметливия лондончанин. Той ненавижда Коледа и всички традиции, свързани с нея. Но когато призракът на Джейкъб Марли, покойния съдружник на Скрудж, се явява изневиделица пред очите му, скъперникът дори не подозира какво невероятното пътешествие във времето и спомените му предстои. Може би не всичко е изгубено за Ебенизър Скрудж и неговата Коледа? Потопи се в празничното вълшебство с Мики Маус и любимите герои на „Дисни“!

Дисни и Дикенс сякаш са създадени един за друг. В това няма съмнение! Самият Дикенс някога редовно е чел пред публика най-новите глави от творбите си, наблюдавайки реакциите на слушателите, а по-късно преправяйки определени моменти, за да събуди още повече емоции у своята аудитория. Точно такива вълнуващи, грабващи и драматични истории се стреми да разказва и Уолт Дисни още от самото начало. Вярно, че „Коледната песен на Мики“ се появява десетилетия след смъртта на основателя на компанията Дисни, но по наше скромно мнение, резултатът е нещо, с което Уолт наистина би се гордял.

Прекрасно е, че тъкмо преди предстоящите празници се появи ново издание и на тази илюстрована класика от детството ни. Историята за скъперника Скрудж, който мрази Коледа и презира коледния дух е добре позната. Всички помним чудноватите свръхестествени посетители, които отвеждат Скрудж в обратно миналото, показват му различна гледна точка върху настоящето и му разкриват едно трагично евентуално бъдеще. Знаем и пълната промяна, която ще настъпи у стареца. Дикенс ни учи, че никога не е прекалено късно за втори шанс. А какво по-добро време за ново начало от Коледа?

А за децата, които тепърва ще се запознаят със завладяващата „Коледна песен“, ролите тук са поверени на героите на Дисни. Мики, Мини, Доналд, Дейзи и компания ще ни разкажат старата приказка по нов начин. С приятно адаптиран текст и пищни цветни илюстрации на цяла страница, „Коледната песен на Мики“ е чудесен подарък за семейно четене край елхата.

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/miki-mini-donald-i-kompanija-77/kolednata-pesen-na-miki-p4003

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s