Един от най-заплетените случаи на Черния рицар продължава във втората (от три) части на „Батман: Прокълнат“, издадена у нас от Artline Studios. Както споменахме и в рецензията на първата част, „Батман: Прокълнат“ е първото заглавие, издаден под шапката DC Black Label, творбите в която са предвидени за пълнолетни читатели. На български от нея вече видяхме и първата част на „Харлийн“, както и сборното издание на „Батман: Последният рицар на Земята“. Жокера е мъртъв. А дали?

ЖОКЕРА Е МЪРТЪВ? Ако това е вярно, тогава кой е осквернил онази църква? И защо всички тези странни персонажи обитават Готам? И какво общо има Константин с всичко това? И къде, по дяволите, е Харли Куин? Най-ужасяващият случай в кариерата на Батман продължава… БАТМАН: ПРОКЪЛНАТ е невероятна свръхестествена хорър история, разказана от двама от най-великите съвременни комикс творци: Брайън Азарело (ЧЕРНИЯ РИЦАР III: ГОСПОДАРСКА РАСА, 100 КУРШУМА) и Лий Бермехо (ХЕЛБЛЕЙЗЪР: ПОСРЕДНИК НА АДА, ЖОКЕР).

След края на първа част, Батман вече започва да има съмнения. А нежеланото присъствие на Джон Константин също не му помага. Разходка до мрачните кътчета на Готам и сблъсък с престъпна групировка, превзела полицейското управление, може и да предоставят някои отговори…или да накарат Маскирания кръстоносец да се съмнява още повече в това каква всъщност е истината. Наред с това, Батман продължава и да бъде измъчван от неприятни спомени от детството си и неясното присъствие на Магьосницата.

Също както с първата част, не останах впечатлен от повествованието на Азарело. На моменти, честно казано, бях даже отвратен. И докато книга първа имаше поне интригуваща завръзка, то тук сюжетът не претърпява никакво съществено развитие. Продължава и желанието на автора да вкарва нови интерпретации на образи от Мрачната Лига на справедливостта, които да се вписват по-добре в суровия свят, изграден от него и Бермехо. И макар от Призрака и Мъртвеца все още да не съм очарован, намерих идеята римуващият демон Етриган да бъде представен като рапър в нощен клуб за интригуваща.

Но и пак се повтарям като казвам, че тук основната причина да посегнете към комикса не е сценария, а убийствените рисунки на Лий Бермехо. При много художници, които се спират на по-реалистичен стил, фигурите, и особено лицата на героите, често са доста сковани. Бермехо няма този проблем и собственоръчно спасява „Прокълнат“ от това да бъде забравен като, меко казано, доста посредствен комикс. И отново, както и с предната част, смятам, че стилът на Бермехо се вписва особено добре тук, заради свръхестествения сюжет. „Ура!“ за по-големия формат, за да можем да се насладим подобаващо на рисунките.

Ако първата част на „Батман: Прокълнат“ ви е харесала, то няма причина да не издирите и втората. Ако пък, също като мен, сюжетът не ви е очаровал (или пък въобще не си падате по супергеройски комикси), не отписвайте книжката съвсем – това, което предлага откъм рисунки е доста по-разнообразно от почти всичко в жанра и си струва да се види! А какво всъщност е станало с Жокера ще видим в книга трета.

–> https://artline-store.net/product/946/batman-prokalnat-kniga-2.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s