Наближава Коледа. Не само дългоочакван, светъл празник, не само време за подаръци, но и време за щедрост и смирение. И прекрасен момент да си припомним една безсмъртна история на американския класик О. Хенри. „Даровете на влъхвите“ е разказ, който много читатели обичат и неговото препрочитане за мнозина дори се е превърнало в част от декемврийските традиции. Но едва ли някога сте се докосвали до тази творба в по-прекрасен вид от този, предложен ни от изд. „Лабиринт“. Този ироничен, но същевременно топъл и истински затрогващ сюжет оживява по нов начин със спиращите дъха илюстрации на младата немска художничка Соня Дановски. Книгата е едно истинско коледно чудо в твърди корици!

„Даровете на влъхвите“ на О. Хенри е един от най-вълнуващите и вдъхновяващи разкази за любовта и саможертвата, за истински ценното в дните ни. Влъхвите, древните мъдреци, занесли дарове на Младенеца в яслата, въвеждат обичая да си разменяме подаръци. Но още по-мъдри от тях са двете пораснали деца в тази история, които продължават да вярват в чудеса и в изцелителната сила на любовта. Вижте как цветето на любовта расте и разцъфва в тази изумителна книга. Младата художничка Соня Дановски е родена в Изерлон, Германия. През 2008 г. завършва Нюрнбергския университет за приложни науки. Нейни творби са представяни на изложби в САЩ, Полша, Китай, Южна Корея, Португалия. Соня Дановски живее в Берлин, където се изявява като илюстраторка, обърната най-вече към темата за паметта, за спомените, претворени в рисунки.‌

О. Хенри е един от най-големите майстори на кратката форма. Стилът му се е превърнал в еталон, запечатал е много от духа на своето време, а разказите му не само продължават да вълнува читателите и днес, повече от век след своето написване, но и нерядко служат като примери за перфектна драматургична структура. Всичко това се отнася с пълна сила и за „Даровете на влъхвите“ – една от най-обичаните творби на автора, подходяща за всички възрасти, и звучаща почти като приказка.

Бедни години. Време на лишение. Двойка влюбени искат да се зарадват взаимно. Всеки решава тайно от другия да пожертва в името на другия своето най-ценно притежание. Финалът не е точно очаквания от героите, но затова пък е истински триумф на любовта, чиста и искрена, над материалното и злободневното.

Историята на Дела и Джим е добре позната, многократно претворявана и адаптирана под различни форми, но дори и да знаете разказа наизуст, благодарение на Соня Дановски (Оплакнете очи тук! http://www.sonjadanowski.com/) ще се потопите и съпреживеете сюжета както никога досега. Илюстрациите на художничката са готови да бъдат поставени в рамка и окачени в галерия на изкуството. Приглушените, меланхолични детайли улавят безпогрешно духа на епохата. Вниманието към детайлите във фона, интериора и облеклото на персонажите буди респект. Книгата съвсем спокойно би могла да бъде използвана от сценографи и режисьори като концептуален албум за евентуална екранизация. А плавният превод на това удивително красиво издание е на Емилия Масларова.

„Даровете на влъхвите“ на изд. „Лабиринт“ е перфектният коледен подарък и заслужава видно място в домашната ви библиотека.

Изд. „Лабиринт“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/izdatelstvo.labyrinth

Още отзиви за книгата:

http://knigolandia.info/book-review/darovete-na-vluhvite/

Реклама

One thought on “„Даровете на влъхвите“ от О. Хенри, с илюстрации от Соня Дановски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s