Преди близо пет години и половина, когато стартирахме блога „Книжни Криле“, комикс ревютата бяха истинска рядкост. Не защото не ни се пишеше за комикси, напротив. Просто и самите комикси си бяха своеобразна рядкост. А сега? Да, вярно, все още имаме много за наваксване и сме далеч от богатото разнообразие на западните книжарници… Но не сме и предполагали, че ще имаме удоволствието да четем и отразяваме по четири-пет нови комикса на месец, а понякога дори и на седмица! Дълъг път сме изминали, нали? А едно особено упорито и смело издателство, което отъпква пътеката на комиксите на родния пазар, това е „Artline Studios”. Вярвате или не, но доживяхме българските читатели да четат преводни комикси на световната им премиера. При това не какъв да е комикс, а едно от ония творения, които доказват, че Деветото изкуство е наистина пълноправно изкуство. Черната пантера е отново тук. Представяме ви „Блексед 6: Всичко рухва (част първа)“ на сценариста Хуан Диас Каналес и художника Хуанхо Гуарнидо.

Градът е висш израз на общия успех. Милиони хора организират услуги за всички. Машината работи като по ноти и като всичко може да се повреди. Назначен да защитава президента на съюз, инфилтриран от мафията в Ню Йорк, Джон Блексeд ще проведе разследване, което ще се окаже особено деликатно… и пълно с изненади. В тази история за първи път, замислена в два албума, ние откриваме както ежедневието на работниците, отговорни за изграждането на метрото в недрата на града, така и подземния свят, и света на театъра – абсолютен контраст между сенките и светлина, светът отдолу и светът отгоре, въплътен от амбициозния Соломон, майстор строител на Ню Йорк.

Джон Блексед отново се озовава между чука и наковалнята. Харизматичният детектив е въвлечен в конфликт между алчни мафиоти и строителен профсъюз. Силните на деня отново ще злоупотребят със силата си. А читателят отново ще плакне очи с разкошните панели на Гуарнидо, който така умело улавя всичко в рисунките си – детайл и атмосфера, романтика и реализъм. Художникът ни отвежда от висотите на големия град, с величествени гледки и внушителни нови постройки, до тъмни алеи и опасни улички, където кварталните бандюги дебнат сред преобърнатите кофи за боклук. Композиции и режисура на действието, които могат да служат като пример за това как трябва да се създават комикси.

Ако вече сте чели предишните пет тома на поредицата, то едва ли ще ви изненадам с това, което предстои да кажа. „Блексед 6: Всичко рухва (част първа)“ е комикс, който едва ли оставя място за критика, дори от страна на най-големите перфекционисти. Петдесетарски ноар в най-добрите традиции на жанра, при това ролите са отредени на възможно най-ярките, грабващи и изразителни антропоморфни герои. Не е лесно да накараш възрастен читател да вземе насериозно криминална история, чиито герои са порове, биволи, невестулки, крокодили, папагали и лами. Но никой не би посмял да не вземе Блексед насериозно! А това само свидетелства за изключителните умения на авторското дуо. Хуан Диас Каналес и художника Хуанхо Гуарнидо са невероятна сила!

Сила е и преводът на Венелин Пройков. Убедени сме, че той и колегите ми от Artline Studios ще ни зарадват с българско издание и на продължението на „Всичко рухва“ веднага щом то се появи по световните книжарници.

Още за изданието: https://artline-store.net/product/945/bleksed-6-vsichko-ruhva-chast-parva.html

Още отзиви: https://www.goodreads.com/book/show/59354363?from_search=true&from_srp=true&qid=mESv6ZhemJ&rank=1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s