Следващото попълнение в „Ултимативната комикс колекция“ на Artline Studios вече е тук. „Ъмбрела академия“ e поредица, стартирана през 2007 година от Джерард Уей, фронтмен на групата “My Chemical Romance”, и издадена първоначално от Dark Horse Comics. Понастоящем се състои от малко над 20 броя и многоуспешна игрална адаптация на Netflix, чийто трети сезон предстои.„Апокалиптична сюита“ събира първите шест броя и ни запознава с т.нар. „Ъмбрела академия“ – група деца, родили се по едно и също време, с най-различни специални сили, „осиновени“ от ексцентричния богаташ Реджиналд Харгрийвс, за да спасят света. Проблемът обаче е, че е достатъчно трудно да растеш в голямо семейство и без да се притесняваш, че заради твоя грешка може да настъпи апокалипсис…или пък, че „баща ти“ не те обича. И, както вероятно можете да си представите, след разтурването на академията, от тези хлапета ще излезе шайка доста сбъркани и изтерзани възрастни, всеки от които е поел по свой път…за тяхно съжаление обаче, тези пътища отново ще ги съберат.

Първите броеве на „Ъмбрела академия“ имат интересен подход към повествованието – Уей ни пуска направо в действието и развива основния сюжет на „Апокалиптична сюита“, като същевременно постоянно ни вкарва в ретроспективни откъси, с които постепенно да опознаем героите, а същевременно да заложи и въпроси, чиито отговори да очакваме в идните броеве (като например какво точно се е случило с един от членовете на академията, който мистериозно не участва в „съвременните“ събития). И макар, че вече съм гледал сериала, комиксът имаше с какво да ме изненада. Уви, в сравнение с адаптацията си, шестте броя тук не успяват да отделят подобаващо време на всички действащи лица и получаваме едва бегъл поглед към характера на някои от тях, но трябва да вземем предвид все пак и че времетраенето на сериала и луксът да излиза години след комикса и да вплете елементи от следващите броеве оказват сериозно влияние в това отношение. „Апокалиптична сюита“ обаче е едно подобаващо начало – поднася достатъчно предистория и екшън, за да преценят читателите дали искат да продължат да следят действието и по-нататък или да останат с една сравнително самостоятелна и завършена история.

Впечатление ми направиха рисунките на бразилецът Габриел Ба. На пръв поглед много ми напомниха на стила на Майк Миньола (и едва в последствие научих, че Ба всъщност е рисувал и някои от страничните истории от света на Хелбой) и смятам, че пасват доста добре на сюжета. Оцветяването на Дейв Стюарт, макар на пръв поглед „по-плоско“, допълва илюстрациите на Ба по чудесен начин и гамата винаги подчертава действащите лица по особено сполучлив начин. Всичко важно в панела изпъква и веднага привлича погледа.

От гледна точка на допълнителни материали имаме въведение от небезизвестния сценарист Грант Морисън (който се подвизава и някои клипове на My Chemical Romance), както и поглед към разработката на дизайните на героите с няколко кратки бележки. Независимо дали сте гледали сериала или не, предполагам, че „Ъмбрела академия“ ще допадне най-вече на читателите, които си падат не по традиционните супергеройски сюжети (макар че определено има наченки и на такъв), а по-скоро по шантави смесици тип „от всичко по малко“, защото тук имаме точно това – малко научна фантастика, щипка трика и пелерини, наченки на хумор насред мрачни, полу-саркастични коментари за това колко не могат да се понасят група необикновени хора, израснали под един покрив. Да, имало е и други подобни истории досега, но „Ъмбрела академия“ умело се справя със задачата да следва своя тон, вместо да се превръща в някаква несполучлива имитация на „Хелбой“ с елементи от „Х-Мен“ и е поредното интересно попълнение сред изданията.

Още за комикса: https://get-a-comic.com/product/broy-4-ambrela-akademiya-apokaliptichna-syuita

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s