Как серия рисунки и ръкописни послания, пускани в Instagram се превръщат във вдъхновение за милиони? „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ на Чарли Макеси е книга-явление. Награждаван бестселър, постигнал световна слава, харесван еднакво както от критиката, така и от широката публика. Но преди всичко – книга, докоснала сърцата на стотици. И ето, че чрез изд. „Сиела“ това явление достигна и до родните книжарници, преведено от Богдан Русев, и изписано на ръка от художника Дамян Дамянов.

Световният бестселър „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ на Чарли Макеси е отличен с наградата Waterstones за 2019 г. Книгата е преведена на десетки езици, а в България излиза с красивите калиграфии на Дамян Дамянов и в превод на Богдан Русев. Това е приказка за приятелството между любопитно момче, лакома и жизнена къртица, предпазлива лисица, която е преживяла много трудности, и мъдър, нежен кон. Четиримата изследват големия свят. Задават въпроси. Минават през бури. И се научават да обичат.

Къртицата ни съветва: „Ако отначало не успееш, хапни малко торта“. Всъщност, „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ малко прилича на торта. Наглед привлекателна преди всичко за децата и сладникава, но може би всеки тайничко копнее да вкуси нещо подобно. Но основната прилика с тортата е, че и тази книга също е многопластова. Илюстрациите носят много емоция и атмосфера сами по себе си. И при все, че Чарли Макеси скромно твърди, че не се има за писател… Текстът, съпровождащ красивите му рисунки, заслужава не по-малко внимание. А Макеси сам описва съдържанието на книгата си по следния начин:

„Повечето рисунки са на едно момче, една къртица, една лисица и един кон. Ще ти разкажа малко за тях – макар и да съм сигурен, че ти ще откриеш много неща, които съм пропуснал, така че ще карам накратко. Момчето се чувства самотно, когато къртицата изниква от земята за пръв път. Двамата си правят компания, докато гледат дивото. Дивото ми се струва малко като живота – понякога страшно, но красиво. Докато се скитат, те срещат лисицата. Когато си къртица, такава среща няма как да е лесна. Момчето е пълно с въпроси, а къртицата – лакома за торта. Лисицата мълчи и внимава, защото е пострадала от живота. Конят е най-голямото нещо, което някога са срещали през живота си, и най-благото.“

Като всяко нещо, постигнало огромен успех, винаги ще се намерят хора, които по една или друга причина да не харесват книгата. Не я харесват, защото всички наоколо говорят за нея, сякаш е второто пришествие. Не я харесват, защото шрифтът им бил труден за четене. Или защото нямат нужда от „нещо, опитващо се да наподобява „Мечо Пух“ или „Малкият принц“. Гледат на „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ като на комерсиален продукт, яхнал популярността на споделените в Instagram рисунки, послужили като отправна точка за книгата… Но нима е чудно, че циниците не харесват книга, която се опълчва на цинизма с всяка своя дума и всеки щрих?

Казано най-общо, „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ е книга за приятелството, изненадващо и непринудено. За подкрепата под неочаквани форми. За красотата на малките неща. За презареждащата сила на простичките удоволствия. Всъщност, това е една от ония книги, в които всеки може да открие нещо различно. И за които не бива да се пише прекалено много, защото те просто трябва да бъдат прочетени и почувствани.

Българското издание е изготвено с изключителна грижа. Май не сме чели нещо така вдъхновяващо и красиво адаптирано от „Изкуството има значение“ насам. И едва ли е случайност, че тя също беше издание на „Сиела“, а текстовете на Геймън отново бяха изписани на ръка от Дамян Дамянов.

Още за книгата: https://ciela.bg/knigi/hudozhestvena-literatura/detska-i-iunosheska-literatura/momcheto-kartitsata-lisitsata-i-konyat-predstoyashto/

Представяне в Блиц: https://blitz.bg/kultura/momcheto-krtitsata-lisitsata-i-konyat-ot-charli-makesi-naslednikt-na-mecho-pukh-i-malkiyat-prints_news851543.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s