„Господин Сладтракакиш и пиратите” (изд. „Труд”) съвсем не е първа среща за родните читатели с творчеството на детската писателка Стефани Буде, но пък е първа книга от нейната поредица, посветена на приключенията на един славен сладкар и неговия риж котарак. Господин Сладтракакиш получава ново назначение, което го отвежда право на пристанището. Там го очаква кораба, на който той и Петмез трябва да се качат. Може би си мислите, че основното предизвикателство за един корабен готвач е да не разлива и разсипва съставките и да не хване морска болест покрай люшкането по вълните. Не и ако се окаже в компанията на алчни пирати!

Господин Сладтракакиш дори не подозира какво го очаква, докато се подготвя за новата си работа като готвач на „Морска змия”. Мечтата му да готви на луксозен круизен кораб се сгромолясва, когато се натъква на куп пирати, и тутакси съжалява, че е приел предложението. Присъединете се към господин Сладтракакиш и мързеливия му котарак Петмез, докато търсят съкровище и се научават да не съдят за един пират по превръзката на окото му.

„Господин Сладтракакиш и пиратите” е едно леко четиво за отмора, което ще развесели и спечели децата. Дейният героя на Стефани Буде е истински симпатяга, а когато към него прибавим и един ленив, лаком риж котарак (а-ла Гарфийлд) – получаваме дует на противоположностите, който ни е забавен да следим.

Господин Сладтракакиш се оказва точно толкова забавен и ексцентричен, колкото загатва и самото му име. Когато ти се наложи да угаждаш на екипаж от пирати обаче се сблъскваш с проблеми като не съвсем изрядната (да не кажем направо ужасяваща) хигиена. Или пък липсата на нужните провизии. Да не говорим за изчезналите съкровища, морските битки, пустинните острови и всичко останало.

С достъпен език и множество карикатурни черно-бели илюстрации, кратичкият детски роман е добро средство за децата в начален курс да развият повече увереност и любов към четенето. Очаквайте скоро отзивите ни и за следващите заглавия от поредицата!

Още за книгата: https://trud.cc/?cid=9&pid=11101

One thought on “„Господин Сладтракакиш и пиратите” от Стефани Буде

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s