Истината е, че ако имате под ръка повече от една книжка за господин Сладтракакиш, най-вероятно веднага след първата ще грабнете и втората. Така направихме и ние! И ето, че след пиратското приключение на готвача и мързеливия му котарак Петмез, вече сме готови да прекрачим в новоотвореното тематично бистро из което се вихрят героите на Стефани Буде. Вместо да четем менюто обаче, четем… „Господин Сладтракакиш и детското бистро” (изд. „Труд”).

Когато господин Сладтракакиш решава да отвори ново бистро, вдъхновено от животните, той иска да го направи необикновено. Подготвя всичко необходимо: купува костюми и дори обикаля зоопарка, за да проучи животните. Но усилията му да внесе усещането за дивата природа в бистрото си имат катастрофални последици и не само гладните деца трябва да се притесняват. Присъединете се към господин Сладтракакиш и мързеливия му котарак Петмез, докато работят по този вълнуващ нов проект и са въвлечени в някакви маймунски работи.

Може би си мислите, че забавната поредица за Господин Сладтракакиш е дебют за Стефани Буде на български език? В интерес на истината, като нищо може и вече да сте чели други нейни книги без да се усетите! Причината? Стефани Буде е автор на не една и две детски поредици и има десетки заглавия в библиографията си. Част от тях вече са издавани и у нас. Става въпрос за нейните илюстровани адаптации за млади читатели по класическите истории за Шерлок Холмс от Артър Конан Дойл. Но в българските издания на „детския Холмс”, от изд. „Робертино” са „превели” името на писателката като Стефани Баудет. Аз лично пък от известно време съм хвърлил око на нейната серия „The Dinosaur Detectives”, която ми се струва като нещо тъкмо по мой вкус, но… все още не съм стигнал до нея. Вместо това, благодарение на изд. „Труд” попаднах на историите за щурия и пълен с изненади готвач Господин Сладтракакиш!

„Господин Сладтракакиш и детското бистро” е точно един от онези случаи, в които не трябва да съдим за книгата по корицата. Незнайно защо, но западните издатели са решили, че макар и да става въпрос за детска илюстрована поредица, няма защо главните герои да ни гледат от кориците. За мен лично, решението е малко странно и далеч повече ми харесва илюстрацията на кутията на комплекта от 10 книги за Господин Сладтракакиш, който забелязах по сайтовете с англоезични книги. Някак си тази не особено детайлна рисунка на детското бистро не ми се вижда грабваща, особено пък от гледната точка на малките читатели. Зад корицата обаче…

Там ни очаква поредното готино готварско приключение. Ексцентричният Сладтракакиш отваря тематично заведение, темата са… животните! Героят взима начинанието много при сърце, да не кажем дори прекалено. Неприятностите, разбира се, не закъсняват. Ако сте чели предната книга и сте си мислели, че готвачът го е закъсал в открито море, почакайте само да видите какво ще сполети Сладткаккакиш и Петмез на твърда земя! Не, че Петмез ще се трогне особено, де… Но Стефани Буде наистина позволява на всичко, което може да се обърка, действително да се обърка! А за разлика от обърканите рецепти, такава обърквация се оказва доста забавна. Всъщност, направо си е рецепта за смешна книга!

Още за книгата: https://trud.cc/?cid=9&pid=11103

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s