Комиксовата колекция на Artline Studios продължава с поредното заглавие от DC Black Label – „Батман: Последният рицар на Земята“ от сценариста Скот Снайдър и художника Грег Капуло – тандемът рестартирал редовната поредица за Батман пред 10-тина години и пожънал огромен успех с нея. Сега обаче е дошло време да разкажат една последна история за Маскирания кръстоносец. Бъдещето. Светът е пустош. Супергероите ги няма. А Брус Уейн е затворен в лудница „Аркам“ и сякаш единствен той осъзнава, че нещо не е наред. Решен да разгадае мистерията, Батман, заедно с един крайно необичаен спътник, се отправя на последна отчаяна мисия през пустини, руини и митологията на DC, за да се изправи лице в лице с човека, убил света.

„Батман: Последният рицар на Земята“ първоначално е издаден в периода 2019-2020 г. като минипоредица в три броя, като и трите книжки са събрани в този том. Историята чат-пат поема в неочаквана посока, със съответните обрати, голяма част от които са сравнително сполучливи. Има отделни моменти и реплики, от които струи надежда, дори за най-непоправимите противници на Черния рицар и те определено са запомнящи се. За някои от екшън сцените пък важи точно обратното, но, за щастие, те не се проточват особено дълго. И макар сюжетът да е самостоятелен, Снайдър подхожда към него по такъв начин, че на него може да се гледа и като на един далечен край на приключенията на Батман, които сценаристът стартира заедно с Капуло в серията The New 52 на DC.

Същевременно обаче със своите нетрадиционни интерпретации на редица познати образи, комиксът навява на Elseworlds историите, в които творците разглеждат всевъзможни алтернативни версии на популярни супергерои – от викториански Батман, който преследва Джак Изкормвача до Супермен, израснал в СССР, вместо в САЩ и тем подобни. И мисля, че в това отношение, Скот Снайдър се справя доста добре – не дава твърд отговор дали това наистина е краят на неговия Батман, а оставя на читателя свободата да реши дали да счита случващото се за самостоятелно приключение. Въпреки тази свобода обаче, историята разчита на поне известно познанство с вселената на DC – препратките варират от такива към някои добре познати герои, до такива към позабравени заглавия от средата на миналия век. Въпреки всичко, не смятам, че има опасност новите читатели да се изгубят съвсем, макар някои отделни страници и реплики да им се сторят неясни.

Грег Капуло вероятно е познат на някои от по-възрастните читатели с работата си по издавания навремето „Крийч“. На мен лично не ми е любим художник, но стилът му, в комбинация с оцветяването от Франсиско Пласенсия, приляга съвсем на един съвременен супергеройски комикс, а и си пасва добре с тона на историите на Снайдър. Нетипичният сюжет пък му позволява да се поразвихри с дизайните на някои от героите и като цяло, крайният резултат е доста приятен.

Макар все още да не сме видели последните глави от предходните DC Black Label заглавия от Artline („Батман: Прокълнат“ и „Харлийн“), мисля, че „Батман: Последният рицар на Земята“ съвсем спокойно ще ми стане любимата от трите. На моменти искрено съм се смял, на моменти силно съм се трогвал, а на моменти просто съм си казвал „Брей, че яко!“. И тези моменти бяха повече от моментите на разочарование. Съветвам феновете на Човека-прилеп да не пропускат това заглавие.

Още за изданието: https://get-a-comic.com/product/batman-posledniyat-ricar-na-zemyata

One thought on “„Батман: Последният рицар на Земята“ от Скот Снайдър и Грег Капуло

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s